Honda chce pre trh Severnej Ameriky vyrábať vlastné elektromobily

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 14:40 • 2 min
Honda chce pre trh Severnej Ameriky vyrábať vlastné elektromobily

DETROIT - Hoci General Motors bude vyrábať prvé dva elektromobily spoločnosti Honda pre Severnú Ameriku, plánuje automobilka neskôr v tomto desaťročí zmeniť stratégiu a vyrobiť svoje vlastné elektrické modely.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia firmy sa vyjadrili, že vyvíjajú svoju vlastnú architektúru elektromobilov a Honda začne tieto autá produkovať sama. Japonská automobilka sa však ešte nerozhodla, či v nich bude používať dielce GM.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Očakávaný pick-up Hyundai: Skvelý priateľ do dažďa, ale na ťažké prívesy zabudnite

 

“Je to absolútne náš zámer vyrábať v našich továrňach,” uviedol výkonný viceprezident spoločnosti Honda of America Dave Gardner a dodal, že spoločnosť Honda vyvinula odborné znalosti v oblasti výroby batérií z výroby plynových a elektrických hybridov. “Absolútne plánujeme tento zdroj využiť,” dodal.

 

Honda a GM boli partnermi v oblasti vodíkových palivových článkov a elektrických vozidiel. Začiatkom tohto roka oznámili, že GM postaví jedno SUV značky Honda a jedno SUV Acura pomocou architektúry elektrických vozidiel a batériového systému pod značkou Ultium. Spoločnosť uviedla, že SUV značky Honda by sa malo volať Prologue a že obe SUV budú mať karosérie, interiéry a jazdné vlastnosti navrhnuté spoločnosťou Honda.

 

Po týchto dvoch rokoch však spoločnosť Honda plánuje  vlastnú výrobu väčšiny sérií elektrických vozidiel, aj keď ešte neurčila, či bude používať komponenty GM. Gardner tvrdí, že plány predaja Prológue sa pohybujú medzi 40 000 a 150 000 ročne, neuviedol však, kedy sa tieto čísla dosiahnu.

 

V apríli spoločnosť uviedla, že plánuje do roku 2040 vyradiť zo Severnej Ameriky všetky svoje vozidlá na benzínový pohon, čím sa stane najnovšou významnou automobilkou s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutrálnosť. Spoločnosť Honda chce, aby 40% predaja severoamerických vozidiel bolo poháňaných batériami alebo palivovými článkami do roku 2030 a 80% všetkých vozidiel predaných na batérie alebo vodík do roku 2035.

 

Spoločnosť Honda pôvodne plánovala splniť prísnejšie vládne normy v oblasti spotreby paliva a znečistenia pridaním hybridov s cieľom vylepšiť spaľovacie motory. Regulačné opatrenia na boj proti zmene podnebia na celom svete, vrátane návrhov amerického prezidenta Joea Bidena, však spoločnosť posunuli viac smerom k elektrickým vozidlám, uviedol Gardner.

 

Batériové elektromobily predstavovali v minulom roku menej ako 2% predaja nových automobilov v USA, analytici však predpovedajú obrovský rast, keďže automobilky zavádzajú nové modely. Poradenská spoločnosť LMC Automotive očakáva, že sa tento rok predá takmer 359 000 kusov, z toho milión v roku 2023 a viac ako 4 milióny v roku 2030. Stále je to zhruba štvrtina ročného predaja nových vozidiel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies