Irak čelí škandálu s kupovaním titulov medzi politikmi a úradníkmi

NETKY.SK • 18 November 2021, 21:19 • 2 min
Irak čelí škandálu s kupovaním titulov medzi politikmi a úradníkmi

BAGDAD - Vysokoškolské vzdelanie je v krajine často predpokladom pre získanie zamestnania vo vládnych štruktúrach. Niektoré školy už začali s prepúšťaním zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Stovky poslancov irackého parlamentu a vládnych úradníkov majú falošné akademické tituly – od magisterských až po doktoráty. Zakúpili si ich údajne na súkromných univerzitách v Libanone, najmä v odboroch spojených s náboženstvom.

 

img

 

Irak medzitým povolal do vlasti svojho kultúrneho atašé v Bejrúte s cieľom prešetriť kauzu, do ktorej sú vraj zapletené najmenej 3 súkromné univerzity v Libanone. Agentúre AFP to vo štvrtok povedal nemenovaný zdroj z irackého akademického prostredia.

 

Prečítajte si tiež: Učitelia žiadajú vyššie platy. Ministerstvo financií im posiela jasný odkaz

 

Zdroj dodal, že libanonské úrady začali preverovať predaj vysokoškolských titulov aj tým Iračanom, ktorí sa zapísali na diaľkové vzdelávacie kurzy. Falošné tituly stoja od 5 000 dolárov (v prepočte zhruba 4 400 eur) za magisterský titul po 10 000 dolárov (približne 8 800 eur) za doktorát.

 

img

 

Podľa správ libanonských médií Islamská univerzita v Libanone – pridružená k najvyššej islamskej šiitskej rade – pre tento škandál už odvolala svoju prezidentku a vedúcich 4 katedierV Libanone pôsobí 36 súkromných univerzít, vrátane prestížnych inštitúcií, ako je Americká univerzita v Bejrúte. Krajina má tiež mnoho vysokoškolských inštitúcií, ktoré sú napojené na náboženské nadácie.

 

Možno vás zaujme: Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies