Hollande zdôraznil v telefonáte Trumpovi, aby si ctil demokratické ideály

NETKY.SK • 29 Január 2017, 09:22 • 2 min
Hollande zdôraznil v telefonáte Trumpovi, aby si ctil demokratické ideály

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande povedal v sobotu v telefonáte prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, aby rešpektoval základné demokratické zásady vrátane "prijímania utečencov".

slovakia

left justify in out

Hollande v prvom oficiálnom telefonickom rozhovore s novým šéfom Bieleho domu takisto varoval Trumpa pred protekcionizmom, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác.

 

"Žijeme v nestabilnom a neistom svete; stiahnutie sa do seba je preto slepou uličkou," napísal Elyzejský palác a dodal, že podľa Hollanda by mal takýto prístup nepriaznivé ekonomické aj politické dôsledky.

 

Rozhovor oboch lídrov sa uskutočnil deň po tom, čo Trump podpísal nariadenie, ktoré s okamžitou platnosťou pozastavilo na 120 dní americký program prijímania utečencov a na neurčitý čas zakázalo sýrskym utečencom vstup na územie USA.

 

Hollande povedal v telefonáte Trumpovi, že obrana demokracie sa musí vykonávať "s úctou voči zásadám, na ktorých je založená, najmä pokiaľ ide o zásadu prijímať utečencov".

 

V sobotu už skôr Francúzsko aj Nemecko vyjadrili znepokojenie nad Trumpovým rozhodnutím obmedziť prisťahovalcov a utečencov z niektorých moslimských krajín.

 

Francúzsky prezident tiež povedal v sobotňajšom telefonáte Trumpovi, ktorý vyjadril nedôveru voči medzinárodným organizáciám, že Francúzsko je oddané OSN, že vojenská aliancia NATO je nevyhnutná a Európsku úniu treba naďalej podporovať.

 

Hollande, ktorému sa o niekoľko mesiacov skončí funkčné obdobie, v telefonáte takisto uviedol, že sankcie proti Rusku treba zrušiť až vtedy, keď sa vyrieši situácia na východe Ukrajiny.

 

Trump v piatok 27. januára vyhlásil, že je iba v prvých fázach úvah, či zruší americké sankcie proti Rusku. Avšak potvrdil, že chce dodržať svoj sľub z predvolebnej kampane, že sa bude snažiť zlepšovať vzťahy s Moskvou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies