Hollande vyjadril ľútosť nad 'bolestivým' víťazstvom Le Penovcov

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 09:09 • 2 min
Hollande vyjadril ľútosť nad 'bolestivým' víťazstvom Le Penovcov

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril dnes ľútosť nad "bolestivým" víťazstvom pravicovo-populistického Národného frontu (NF) Marine Le Penovej (45) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Stalo sa tak v krátkom televíznom vystúpení hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Najvyšší francúzsky predstaviteľ v ňom zdôraznil, že Európa sa nedostane vpred bez Francúzska a budúcnosť Francúzska je v Európe. Bude to potrebovať kontinuitu, vytrvalosť a odvahu, zdôraznil prezident, ktorý si podľa tlačovej agentúry DPA nepraje vyvodenie z žiadnych priamych dôsledkov z výsledku eurovolieb.
      

Francois Hollande nemieni, ako zdôraznil, rezignovať na všetko, čo sa spája s úlohou Francúzska v Európe a vo svete. "Sme veľká krajina, ktorá si budúcnosť nemôže predstavovať v orientácii dovnútra, v izolácii a odmietaní," podčiarkol.
      

"Som Európan, je mojou povinnosťou zreformovať Francúzsko a zmeniť zameranie Európy," vyhlásil Hollande v televíznom prejave.
      

Podľa agentúry Reuters prisľúbil, že na utorkovom neformálnom summite v Bruseli bude presadzovať, aby sa EÚ prioritne zamerala na ekonomický rast, pracovné príležitosti a investície.
      

Strana Marine Le Penovej sa vo Francúzsku stala jasným víťazom volieb do Európskeho parlamentu so ziskom 24,9 percenta hlasov, pričom ešte pred piatimi rokmi činil jej zisk 6,3 percenta hlasov. Pre populistickú stranu to znamená vôbec prvý volebný triumf na celoštátnej úrovni.
      

Líderka strany požaduje na základe volebného výsledku NF rozpustenie francúzskeho parlamentu a odstúpenie premiéra Manuela Vallsa.
      

Konzervatívci z UMP získali na druhom mieste 20,8 percenta, kým prezidentových socialistov podporilo iba 14 percent voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies