Hollande sa aj napriek kompromisnému návrhu považuje za víťaza

NETKY.SK • 19 Október 2012, 07:18 • 2 min
Hollande sa aj napriek kompromisnému návrhu považuje za víťaza

Hollande sa aj napriek kompromisnému návrhu považuje za víťaza - Svet Lídri EÚ sa v noci nadnes zatiaľ dohodli na tom, že dohľad nad bankami v eurozóne bude zavedený niekedy v priebehu roku 2013. Aj napriek tomu, že sa na summite EÚ v Bruseli nepodarilo p

slovakia

left justify in out

img

Lídri EÚ sa v noci nadnes zatiaľ dohodli na tom, že dohľad nad bankami v eurozóne bude zavedený niekedy v priebehu roku 2013.

Aj napriek tomu, že sa na summite EÚ v Bruseli nepodarilo presadiť návrh, aby spoločný bankový dohľad začal platiť už od 1. januára 2013, dohodnutý kompromis považuje francúzsky prezident Francois Hollande za svoje víťazstvo.

Lídri EÚ sa v noci nadnes zatiaľ dohodli na tom, že dohľad nad bankami v eurozóne bude zavedený niekedy v priebehu roku 2013. Ide o kompromisné znenie medzi dvoma hlavnými motormi európskej ekonomiky a integrácie - "nedočkavým" Francúzskom a "opatrným" Nemeckom.

Vláda v Paríži si želala vidieť všetkých približne 6000 bánk eurozóny pod jednotným dohľadom Európskej centrálnej banky hneď po Novom roku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, na rozdiel od návrhov Francúzska, už pred summitom presadzovala menej rýchlosti pri zavádzaní bankovej únie a viac rozvahy a času na kvalitnú prípravu projektu, ktorý zasiahne aj budúce generácie.

Aj napriek kompromisnému zneniu dohody sa Hollande tváril ako víťaz desaťhodinového nočného maratónu rokovaní štátnikov. Vyjadril presvedčenie, že spoločný dozor nad asi 6000 bankami bude možné zaviesť už v prvé januárové týždne, teda krátko po pôvodne stanovenom termíne na summite EÚ v júni tohto roku.

Ostatní lídri EÚ sa vyvarovali uvádzať nejaké termíny.



Rokovania lídrov boli náročné a zdĺhavé aj preto, lebo krajiny stojace mimo menovej únie sa obávajú, že novovytvorený systém posilní eurozónu natoľko, že sa stane príliš bezpečnou a atraktívnou pre investorov, ktorí nebudú váhať previesť svoje aktivity do tohto priestoru. Na úkor krajín bez eura. Okrem toho sa "neeurozóna" obáva aj toho, že krajiny menovej únie budú spoločne hlasovať za opatrenia, ktoré sa budú týkať celej EÚ. 

Francúzsky prezident sa snažil tieto obavy rozptýliť a oznámil, že "najhoršie je už za nami". Vytvorenie bankovej únie podľa neho bude ochraňovať "všetky štáty zasiahnuté vírusom bankovej nestability".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies