Hollande: Po prvom kole prezidentských volieb podporím jedného z kandidátov

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 14:07 • 2 min
Hollande: Po prvom kole prezidentských volieb podporím jedného z kandidátov

BRUSEL – Aktuálny francúzsky prezident Francois Hollande potvrdil, že po prvom kole prezidentských volieb podporí konkrétneho kandidáta na prezidentský úrad. Favoritmi na postup do druhého kola sú Marine Le Penová a Emmanuel Macron. Hollande dávnejšie naznačil, že hlas by dal súperovi Le Penovej.

slovakia

left justify in out

"Vyzvem na volenie jedného kandidáta," povedal Hollande v rozhovore pre francúzsky týždenník Le Point s tým, že tak spraví až po prvom kole, ktoré bude o desať dní. Hoci otvorene nevyjadril podporu niekdajšiemu členovi vládnej Socialistickej strany (PS) a exministrovi hospodárstva Macronovi, viacero indícii naznačuje Hollandove preferencie.

 

"Dôverujem v inteligenciu Francúzov, ktorí chcú, aby z toho, čo som spravil, vzniklo niečo nové," vyhlásil Hollande. Do druhého kola volieb podľa prieskumov postúpi dlhoročná politička a predsedníčka Národného frontu (FN) Marine Le Penová a politický nováčik Emmanuel Macron, líder hnutia En Marche! (Vpred!).

 

Hollande už predtým naznačil, že ak do druhého kola volieb postúpi Le Penová, dá hlas jej protivníkovi. V stredu v rozhovore pre denník Le Monde povedal, že najhoršie by bolo, keby sa v druhom kole volieb stretli ľavičiar Jean-Luc Mélenchon a Marine Le Penová.

 

Viacero blízkych spolupracovníkov súčasného prezidenta už vyjadrilo podporu Macronovi, ktorý je za to v kontakte s exkolegami z prostredia PS. Macronov ekonomický program vo februári označil za veľmi dobrý, ale aj nápadne podobný aktuálnemu vládnemu programu socialistov súčasný francúzsky minister financií Michel Sapin.

 

Hollande v rozhovore pre Le Point vyhodnocoval aj svoje pôsobenie vo funkcii. Skonštatoval, že je "hrdý na to, ako podržal krajinu po atentátoch", a pochválil sa aj zlepšením ekonomickej situácie oproti roku 2012, keď do úradu nastupoval. Na druhej strane z Elyzejského paláca odchádza ako najmenej populárny priamo volený francúzsky prezident v histórii, v dôsledku čoho sa nakoniec ani nepokúšal o znovuzvolenie.

 

Do prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva desať dní. Favoritmi na postup do druhého kola, ktoré bude 7. mája, sú Le Penová a Macron.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies