Kvôli pandémii? Najznečistenejšie mesto na svete má čistý vzduch

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 07:32 • 2 min
Kvôli pandémii? Najznečistenejšie mesto na svete má čistý vzduch

NAÍ DILLÍ - Obyvatelia Dillí, mesta, ktoré je označované za najviac znečistené na svete, si teraz užívajú najdlhšieho obdobia s čistým vzduchom za posledných niekoľko rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prísne karanténne opatrenia zavedené v obavách zo šírenia koronavírusu totiž v indickej metropole úplne zastavili dopravu aj stavebné práce, ktoré sú hlavnými zdrojmi smogu, napísala agentúra Reuters.

 

Môže za to spomalenie ekonomiky

Koronavírusom sa v Indii nakazilo viac ako 17 000 ľudí a vyše 500 ľudí s touto nákazou zomrelo. Vláda indického premiéra Narendra Módího zaviedla 25. marca zákaz vychádzania, zastavená bola prevádzka vlakov, autobusov a ďalšej verejnej dopravy.

 

Opatrenia majú vo veľkých indických mestách platiť minimálne do 3. mája, inde v Indii sa postupne uvoľňujú. Milióny ľudí kvôli prísnej karanténe prišli o prácu a majú problém uživiť svoje rodiny.

 

Výrazné zlepšenie kvality ovzdušia tak patrí v Indii k niekoľkým málo pozitívnym vedľajším účinkom koronaviírusovej krízy, podotýka agentúra Reuters.

 

V roku 2018 sa podľa OSN nachádzalo 14 z 15 najviac znečistených miest v Indii. Podľa organizácie IQ AirVisual so sídlom vo Švajčiarsku bolo na prvom mieste nelichotivého rebríčka vlani aj predvlani Dillí. 

 

Takto vyzeralo Dillí v časoch pred koronavírusom.

 

 

Najčistejší od 2016

Počas prvých 25 dní karanténnych opatrení v indickej metropole ale koncentrácia miniatúrnych škodlivých prachových častíc, ktoré ľahko prenikajú do pľúc, dosahovala v priemere 44 mikrogramov na meter kubický, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne dáta.

 

To je takmer dvakrát nižšia hodnota, než aká bola nameraná v rovnakom období minulého roka.

 

Vtedy bola priemerná hustota PM 2,5 (prachové častice menšie ako 2,5 mikrometra) 81,88 mikrogramov na meter kubický, pričom Dillí v niektorých minuloročných zimných dňoch nameralo aj hodnoty PM 2,5 presahujúce 500 mikrogramov na meter kubický.

 

Vtedy boli uzatvárané školy a obmedzovaná automobilová doprava aj priemyselná výroba. V indickej metropole je registrovaných takmer desať miliónov áut.

 

Agentúra Reuters uviedla, že do roku 2016 sa žiadne detailné merania kvality vzduchu v Dillí neuskutočňovali. Od tej doby ale nebolo zaznamenané tak dlhé obdobie s tak čistým vzduchom ako teraz.

 

 

Zrejme to nepotrvá dlho

Pozastavenie priemyselnej výroby takisto viedlo v Indii v posledných dňoch k menšiemu dopytu po energiách. V okruhu 300 kilometrov okolo Dillí bolo odstavených 11 z 12 uhoľných elektrární.

 

Experti však varujú, že 20 miliónov obyvateľov indickej metropoly si čistého vzduchu nebude užívať dlho.

 

 

"Po skončení karanténnych opatrení bude veľká snaha o oživenie ekonomiky a ja sa obávam, že životné prostredie bude prvou obeťou," vyhlásil ekológ Vimlendu Džha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies