Hollande je pripravený stretnúť sa s Putinom, Kremeľ si počká

NETKY.SK • 11 Október 2016, 14:31 • 2 min
Hollande je pripravený stretnúť sa s Putinom, Kremeľ si počká

PARÍŽ/MOSKVA - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že je "kedykoľvek" pripravený stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, "viesť s ním dialóg a hľadať cesty k mieru".

slovakia

left justify in out

Hollande to uviedol vo svojom prejave pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy v Štrasburgu, ktorý predniesol len niekoľko hodín po tom, ako Kremeľ oznámil odklad Putinovej návštevy v Paríži. Návšteva bola pôvodne avizovaná na 19. októbra,

 

Francúzsky prezident dnes vyhlásil, že Francúzsko má s Ruskom veľké nezhody ohľadom Sýrie. Dodal, že práve veto Ruska pri hlasovaní o Francúzskom predloženej rezolúcii v Bezpečnostnej rade OSN zabránilo ukončeniu bombardovania severosýrskeho mesta Aleppo.

 

Agentúry Reuters a AP dnes pred poludním informovali, že Elyzejský palác ráno Kremľu navrhol, aby sa počas Putinovej návštevy v Paríži uskutočnilo pracovné rokovanie venované Sýrii. Súčasne s tým sa však prezident Hollande nemal zúčastniť na ďalších podujatiach v programe Putinovej návštevy v Paríži. Ruská strana v odpovedi na tento návrh vyslovila želanie preložiť Putinovu návštevu na neskorší termín, dodal Elyzejský palác.

 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes popoludní podľa agentúry TASS uviedol, že ruský prezident sa rozhodol zrušiť návštevu v Paríži a vyčkať, keď to bude prezidentovi Hollandovi časovo vyhovovať.

 

Podľa pôvodných informácií mala byť Putinova návšteva v Paríži súkromná a počas nej mal inaugurovať novú pravoslávnu katedrálu a výstavu ruského umenia v novom kultúrnom centre. Peskov však dnes podľa TASS uviedol, že tieto udalosti "vypadli z programu návštevy, a preto sa prezident (Putin) rozhodol zatiaľ zrušiť návštevu Francúzskej republiky".

 

Peskov ešte doplnil, že "Putin od začiatku kontaktov so svojím francúzskym kolegom poznamenával, že bude pripravený navštíviť Paríž v tom čase, keď to bude (časovo) komfortné pre prezidenta Hollanda". "Preto počkáme, kým nastane tento vhodný čas, potom prezident (Ruska) znova posúdi možnosť vykonania takejto návštevy, ak takáto otázka bude na programe dňa," vysvetlil Peskov.

 

Na otázku novinárov, prečo z programu Putinovej návštevy "vypadli" spomínané otváracie podujatia, Peskov odporučil adresovať ju francúzskej strane. Peskov súčasne označil za absurdné tvrdenia západnej tlače, podľa ktorej sa Putin v dôsledku náletov ruských lietadiel na Aleppo ocitol v medzinárodnej izolácii.

 

"Videli sme minulý týždeň materiály vo francúzskej tlači, že ruský prezident nástojí na návšteve Francúzska, aby sa dostal z izolácie. To je absolútna absurdita," uviedol Peskov. Poukázal na to, že program Putinových návštev v zahraničí svedčí skôr o opaku. "Ruský prezident v tomto kontexte nemá nijaké problémy," dodal jeho hovorca.

Ohľadom možnej schôdzky v tzv. normandskom formáte o situácii v ukrajinskom Donbase, ktorá by sa podľa niektorých zdrojov mala konať 19. októbra v Berlíne, Peskov uviedol, že predbežné prípravy na takéto stretnutie sa konajú, ale odmietol uviesť termín jeho konania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies