Začal sa proces v kauze Dobytkár. Norberta Bödöra zastupuje aj Robert Kaliňák

NETKY.SK • 25 Február 2022, 15:04 • 2 min
Začal sa proces v kauze Dobytkár. Norberta Bödöra zastupuje aj Robert Kaliňák

BANSKÁ BYSTRICA - Kauzu otvorili dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Týka sa rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalovaných viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

V skupine osôb obžalovaných sú bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve Marek Kodada, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, podnikateľ Peter Kuba, ako aj finančník Martin Kvietik, ktorého ako jediného priviedli kukláči z väzby.

 

img

 

Hneď v úvode hlavného pojednávania obhajca Marek Para, ktorý zastupuje obžalovaného Bödöra, vzniesol námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS. Súd mu nevyhovel. Bödöra zastupuje aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

 

Prečítajte si tiež: Samuel Vlčan odovzdal výsledky auditu Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Na čo prišli?

 

Para mal viaceré výhrady k obžalobe. Je podľa neho na škodu veci a bude to mariť priebeh hlavného pojednávania, že súd zobral na seba chyby, ktoré sú vyčítané prokurátorovi. Ako príklad spomenul neuvedenie mena jeho klienta v obžalobe.

 

„Chýbajú mu akékoľvek dôkazy. Má jedného nepriameho svedka, ktorý dostal neprimerané výhody, a týmto len maskuje svoje zlyhanie,“ reagoval Para s tým, že je to slabá obžaloba a jeho klient je nevinný.

 

img

Juraj Kožuch

 

Kaliňák tvrdí, že prvýkrát nemá obvinený svoj vlastný skutok v obžalobe. „V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech,“ doplnil Kaliňák s tým, že nerozumie, prečo potom táto obžaloba existuje.

 

Spisový materiál v kauze Dobytkár má 75 zväzkov, 35 000 strán a samotná obžaloba má viac ako 100 strán. Týka sa 95 skutkov. Obžalovaných je 8 fyzických a 5 právnických osôb.

 

Možno vás zaujme: Maroš Žilinka zrušil časť obvinenia voči známemu podnikateľovi




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies