Holandskej vládnej strane klesajú preferencie po tretej finančnej podpore Grécka

NETKY.SK • 24 August 2015, 14:21 • 2 min
Holandskej vládnej strane klesajú preferencie po tretej finančnej podpore Grécka

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandská vládna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho stratila časť podpory svojich voličov po tom, ako minulý týždeň podporila tretí záchranný balík pre Grécko. Informoval o tom spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na prieskum verejnej mienky vykonaný cez uplynulý víkend.

slovakia

left justify in out

Prieskum spoločnosti Maurice de Hond naznačil, že keby sa v Holandsku teraz konali voľby, VVD by prišla o tri kreslá v parlamente, kde má teraz 24 mandátov. Prieskum zároveň naznačil, že až 60 respondentov a priamo 45 percent voličov VVD nesúhlasí s rozhodnutím vlády do tretice pomáhať pri finančnej záchrane Grécka.

 

Koaliční partneri zo Strany práce by si udržali doterajších deväť kresiel, zatiaľ čo protimoslimsky zameraná Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa by zabodovala a získala o dva mandáty viac, než má teraz, spolu 24, čo by z nej urobilo najsilnejšiu stranu v parlamente. Z ďalších dôležitých opozičných strán by si prilepšili kresťanskí demokrati (CDA) so ziskom jedného kresla a tiež ľavicoví liberáli (D66), ktorí by dostali o jeden mandát navyše.

 

Holandský parlament minulý týždeň zahlasoval za tratí záchranný balík pre Grécko vo výške 86 miliárd eur, kde Holandsko má záväzky vo výške päť miliárd eur. Parlament aj vláda podporili pomoc Grécku aj napriek tomu, že premiér Rutte počas svojej predvolebnej kampane v roku 2012 prisľúbil, že "pre Grécko nepôjde ani cent navyše" a dovtedajšie dva záchranné balíky sú "naozaj dosť".

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies