Holandská Kráľovná abdikovala: Nový panovník je Viliam Alexander

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 06:50 • 2 min
Holandská Kráľovná abdikovala: Nový panovník je Viliam Alexander

Amsterdam - Holandská kráľovná Beatrix dnes abdikovala. Novým kráľom sa stal jej najstarší 46-ročný syn Viliam Alexander po tom, ako kráľovná podpísala svoju abdikáciu v Kráľovskom paláci v Amsterdame.

slovakia

left justify in out

Odchodom Beatrix sa končí storočná vláda žien na holandskom tróne. Viliam Alexander bude prvý muž po Viliamovi III., ktorý vládol v krajine až do smrti v roku 1890. 

Deň abdikácie kráľovnej, 30. apríl, je tradične holandským štátnym sviatkom - Dňom kráľovnej, ktorý sa však v budúcnosti presunie na 27. apríl, na deň narodenín Viliama Alexandra.

Právomoci holandského monarchu sú limitované ústavou, jeho úloha je viac-menej reprezentatívna. V roku 2012 bola vytvorená vláda po prvýkrát bez toho, aby kráľovná oficiálne schválila kandidatúru premiéra. 

Kráľovná sa po abdikácii presťahuje do zámku Drankensteyn na juhovýchodne Amsterdamu, ktorý v roku 2006 renovovali.

Nový kráľ Viliam Alexander tvrdo pracoval na zlepšení svojho imidžu poznačeného študentskými časmi, keď bol známy častým pitím piva. Je pilotom a členom Medzinárodného olympijského výboru. V roku 2002 sa oženil s Argentínčankou Máximou Zorreguietovou, s ktorou má tri deti.

Sedemdesiatpäťročná Beatrix oznámila zámer abdikovať v januári tohto roka po 33 rokoch na tróne.

Zaplnené ulice holandského Amsterdamu sa dnes doslova topia v oranžovej farbe na počesť Oranžsko-nassauského kráľovského rodu, v ktorom dochádza ku generačnej výmene. Na ceremoniál pricestovali zástupcovia mnohých kráľovských rodín z Británie, Španielska, Japonska či arabských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies