Hodnota eurobankoviek v obehu prvýkrát prekonala bilión eur

NETKY.SK • 23 December 2014, 21:20 • 2 min
Hodnota eurobankoviek v obehu prvýkrát prekonala bilión eur

OSNABRÜCK - Hodnota všetkých eurobankoviek v obehu prvýkrát prekonala hranicu jedného bilióna eur. Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

"Od minulého piatka (19.12.) je v obehu 1000 miliárd eur vo forme bankoviek," povedal člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank Calr-Ludwig Thiele. Presnú hodnotu bankoviek vyčíslil na 1.003,79 miliardy eur a podľa neho bankovky v obehu ešte nikdy biliónovú hranicu neprekonali. 
     

Thiele toto zvýšenie vysvetľuje dopytu zo zahraničia, najmä však z krajín s vysokou mierou inflácie alebo v krízovej situácii. "Eurové bankovky potom slúžia ako bezpečný a likvidný prostriedok pre ochranu hodnôt," vysvetľuje Thiele.
     

Koncom januára 2002, krátko po zavedení hotovosti, boli v obehu bankovky v hodnote 221 miliárd eur, v decembri 2004 išlo už o 501 miliárd eur. Najčastejšie sa vyskytuje 50-eurová bankovka, ktorej podiel na hotovosti v obehu dosahuje 43 %. 
     

Napriek rôznym spôsobom bezhotovostného styku, napríklad prostredníctvom bankových alebo kreditných kariet, sú bankovky a mince stále obľúbené. Podľa Thieleho je hotovosť najčastejším platobným prostriedkom pri pokladniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies