Hlina: Slovenskí poľnohospodári si zaslúžia svojho ombudsmana

NETKY.SK • 28 November 2016, 18:50 • 2 min
Hlina: Slovenskí poľnohospodári si zaslúžia svojho ombudsmana

BRATISLAVA - Slovenskí poľnohospodári si zaslúžia svojho ombudsmana na ich ochranu pred obchodnými systémami. Uviedol to dnes v Bratislave v návrhu novej vízie (pre agrosektor) pre Slovensko predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina na medzinárodnom podujatí Nadácie Antona Tunegu "Gazdovská konferencia".

slovakia

left justify in out

"Jeden z návrhov, ktorý budeme predkladať, je vytvorenie úradu takéhoto typu ombudsmana, aby chránil dodávateľov výrobkov do obchodných reťazcov," povedal. Filozofiou KDH bude, že sa bude snažiť chrániť tých, čo reálne chovajú a pestujú. "Povedzme si pravdu, že poľnohospodárstvo v Európe je postavené na tom, že si štáty svojich poľnohospodárov chránia. Priekupníkov a rôznych špekulantov s pôdou však chrániť nebudeme," podčiarkol.

 

Ak sú jedným z predajných kanálov pre predaj agroproduktov a potravín obchodné reťazce, tak by sa malo podporovať aj vybudovanie druhého predajného kanála pre malých producentov, tzv. gazdovských trhov. Začať s ich budovaním by sa malo v krajských mestách, fungovať by podľa neho mali "za výrazne zvýhodnených daňových podmienok".

 

KDH by podľa Hlinu chcelo pri prenájme štátnej poľnohospodárskej pôdy zaviesť podmienku istej miery zamestnanosti na vidieku. "Primárny príjem štátu z nájmu pôdy je nič. Štát musí sledovať aj iné záujmy, napríklad dať nájomcovi podmienku zamestnať na každých 20 hektárov pôdy jedného pracovníka," poznamenal.

 

V agrosektore by podľa predsedu KDH malo význam zavedenie špecifického druhu daňových licencií. "Taktiež má význam hovoriť o tretej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Tento prvok by sa mohol selektívne využiť na podporu tých, čo gazdujú," doplnil.

 

KDH chce podľa Hlinu presadiť v medziach legislatívy zavedenie práva konzumovať domáce potraviny. EÚ podľa neho nemôže zakázať "jemné" nástroje na podporu domácej spotreby potravín, napríklad zavedením "hodín lokálpatriotizmu" do učebných osnov škôl. "Je potrebné taktiež zmeniť spoločenský status poľnohospodára, pretože v súčasnosti je ako keby zaznávaný," dodal predseda KDH.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies