Hlina: Ak referendum iniciuje politická strana, mala by naň finančne prispieť

NETKY.SK • 10 Február 2015, 14:46 • 2 min
Hlina: Ak referendum iniciuje politická strana, mala by naň finančne prispieť

BRATISLAVA - Ak bude v budúcnosti politická strana iniciovať referendum a zafinancuje si zber potrebných podpisov, musí sa čiastočne podieľať aj na nákladoch, ktoré si plebiscit vyžaduje.

slovakia

left justify in out

Navrhne to poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený) s tým, že ak by bolo takéto referendum úspešné, strana by zaplatila 1,5 milióna eur, ak by bolo neúspešné, stálo by ju to tri milióny eur. Náklady štátu na referendum v súčasnosti presahujú šesť miliónov eur.
     

Hlina takúto zmenu zákona pripravuje a predloží ju do parlamentu na najbližšiu schôdzu. Domnieva sa totiž, že sa inštitút referenda začína zneužívať a jeho iniciovanie sa zrejme stane módou.
     

Priestor na zneužitie vidí Hlina aj v návrhoch, aby sa iniciované referendum vždy konalo v deň parlamentných volieb. Zneužiť sa to takto podľa Hlinu chystá OĽaNO, ktoré chce vo svojom avizovanom referende "klásť populistické otázky". "Štát im takto zaplatí kampaň za 6,5 milióna eur," odkázal Hlina na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že OĽaNO prehlási referendové otázky za svoj volebný program, ktorý tak bude k dispozícii v každej volebnej miestnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies