Hlavný hygienik vyzýva: Nepoužívajte mäso z Brazílie

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 10:26 • 2 min
Hlavný hygienik vyzýva: Nepoužívajte mäso z Brazílie

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzýva z preventívnych dôvodov prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských zariadení, aby dobrovoľne pozastavili používanie mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na prípravu pokrmov.

slovakia

left justify in out

Učiniť by tak mali vzhľadom na vzniknutú situáciu spojenú s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z tejto juhoamerickej krajiny, a to až do preukázania jeho zdravotnej neškodnosti na základe vykonaných laboratórnych vyšetrení.

 

"V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedla Zuzana Drobová z komunikačného referátu ÚVZ.

 

Úrad podľa Drobovej z rovnakých preventívnych dôvodov súčasne odporúča spotrebiteľom, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a mäsových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu. Opatrenia hygienici navrhli z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR.

 

Hlavný hygienik SR nariadil v stredu (22. 3.) mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie. Oznámenie o podvode dostal ÚVZ prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).

 

Mimoriadne kontroly sa budú týkať všetkých zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských a budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.

 

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa. Po dvojročnej akcii federálnej polície tam obvinili desiatky ľudí vrátane inšpektorov a zatvorili niektoré prevádzky. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies