Hlava katolíckej cirkvi kritizovala Európu kvôli nezáujmu riešiť problémy sveta

NETKY.SK • 3 August 2023, 08:47 • 2 min
Hlava katolíckej cirkvi kritizovala Európu kvôli nezáujmu riešiť problémy sveta

Lisabon-Pápež František navštívil Svetové dni mládeže v Portugalsku

slovakia

left justify in out

Pápež František je uznávanou osobnosťou, ktorá svojimi slovami ovplyvňuje aj svetové mocnosti. Súčasťou jeho vyše desaťročného pontifikátu (2013) navštívil mnoho krajín a stretol sa s obrovským množstvom obyčajných ľudí i významných osobností. Ak mu to program a zdravie dovolí, svoje myšlienky a postoje Svätý otec rád prezentuje osobne. Počas augusta zavítal do Portugalska. Do krajiny, ktorá leží na západnom cípe Pyrenejského polostrova sa pápež vybral na Svetové dni mládeže.

 

Pápež František v stredu v Portugalsku kritizoval Európu, že sa nedostatočne snaží riešiť problémy sveta. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA. "Kam mierite, ak nenavrhujete svetu cestu k mieru, tvorivé spôsoby na zastavenie vojny na Ukrajine a mnohých konfliktov, ktoré zafarbujú svet krvou?" opýtal sa 86-ročný pápež v obedňajšom príhovore zástupcov portugalskej vlády a občianskej spoločnosti v Kultúrnom centre Belém v Lisabone. Bol to jeho prvý verejný prejav počas návštevy v Portugalsku. František odsúdil neexistenciu smelého mierového plánu a vyhlásil, že do zbraní sa investuje viac než do budúcnosti detí. 

Európa musí riešiť aj svoje vlastné problémy, upozornil pápež. Kritizoval zaobchádzanie s migrantmi na vonkajších hraniciach kontinentu a v oblasti Stredozemného mora, pokles pôrodnosti, aj diskusie o eutanázii. "Celosvetové prípady bezprávia, vojny, klimatická a migračná kríza postupujú rýchlejšie, než schopnosť a často aj vôľa spoločne riešiť tieto výzvy," dodal František. Pápež namiesto toho sníva o "Európe v srdci Západu", ktorá využíva svoju vynachádzavosť na hasenie vojny už v jej zárodku a na zapaľovanie svetiel nádeje. Kontinent by mohol byť hnacou silou "celosvetového otvárania sa". Svet podľa pápeža potrebuje Európu - "tú pravú, rýdzu Európu" - ako staviteľa mostov a mierotvorcu.

 

Hlava katolíckej cirkvi bude v Portugalsku päť dní na podujatí Svetové dni mládeže (SDM) 2023, kde sa stretávajú mladí katolíci. Františka v stredu po príchode do Lisabonu privítal vo svojom sídle v paláci Belém portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. V odkaze v Portugalskej knihe cti František uviedol: "Ako pútnik nádeje v Portugalsku sa modlím a dúfam, že táto krajina s mladým srdcom bude aj ďalej siahať k obzorom bratstva."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies