Hladina Labe v Ústí nad Labem začala klesať, 11 metrov neprekonala

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 10:38 • 2 min
Hladina Labe v Ústí nad Labem začala klesať, 11 metrov neprekonala

PRAHA - Hladina Labe v severočeskom Ústí nad Labem kulminovala krátko po jednej hodine v noci nadnes na úrovni 10,71 metra a do ranných hodín klesla o niekoľko centimetrov. Mesto má už teda zrejme najhoršie za sebou, informovala Česká televízia.

slovakia

left justify in out

Rieka pritom neprekonala očakávanú 11-metrovú hranicu v Ústí na Labem ani v neďalekom Děčíne, kde bol dosiahnutý extrémny stupeň povodňového nebezpečenstva.  Rovnaká výstraha platí na Labe aj v stredočeskom Mělníku, kde však už voda taktiež začala klesať, ako aj v severočeskom Hřensku na rieke Kamenice. Najvyšší povodňový stupeň zostáva na 17 úsekoch riek v ČR.

Podľa aktuálnych informácii vydržala najväčší príval aj presakujúca protipovodňová hrádza pri chemickom závode Lovochemie v Lovosiciach, ktorý leží v tesnom susedstve Labe. K preliatiu hrádze chýbalo len 30 centimetrov. Podľa odhadov by sa rieka mohla dostať do pôvodného koryta v priebehu týždňa. V ostatných regiónoch ČR už rieky väčšinou klesajú a obyvatelia počítajú škody, ktoré by sa podľa poisťovní mohli vyšplhať aj na niekoľko miliárd korún, informoval Český rozhlas.  

Mnohé oblasti sú stále bez elektriny a približne 31.000 ľudí zostáva bez pitnej vody. Dnes ráno bolo neprejazdných 127 úsekov ciest a niekoľko železničných tratí. Česká polícia vyšetruje v súvislosti s povodňami už šesť prípadov rabovania. Naposledy sa neznámi páchatelia vlámali do evakuovaného bytu v Prahe 8.  

V Prahe sa pomaly vracia do normálu prevádzka metra. Postupne sa otvárajú ďalšie stanice uzavreté kvôli povodniam a trasy A a B už fungujú po celej dĺžke. Mesto zakázalo prístup do viac ako 40 podmáčaných parkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies