Historický triumf Babača z plného tréningu a s virózou

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:32 • 2 min
Historický triumf Babača z plného tréningu a s virózou

BLED/PIEŠŤANY - V závere uplynulého týždňa sa na piešťanskej Sĺňave bojovalo o národné tituly, ale pozornosť priaznivcov slovenského veslovania sa sústredila aj do slovinského Bledu na úvodné tohtoročné podujatie seriálu Svetového pohára.

slovakia

left justify in out

Na tamojšom jazere sa v disciplíne skif mužov ľahkých váh zrodil zásluhou Lukáša Babača historický výsledok. Tridsaťročný Piešťanec vybojoval pre slovenské veslovanie prvé víťazstvo v pretekoch SP v ére samostatnosti.

 

"Nešiel som tam s príliš veľkými ambíciami, keďže pred odchodom ma postihli zdravotné komplikácie. Ako-tak sa mi však podarilo dať dokopy aspoň na nejakých 85 percent, ale stále som cítil, že je tam istá rezerva. K tomu sa priplietli aj technické problémy s autom, čiže ešte pár hodín pred odjazdom som musel riešiť dopravu. Našťastie, napokon všetko klaplo," vrátil sa späť o niekoľko dní v rozhovore pre agentúru SITA Lukáš Babač. 

 

Do slovinského dejiska súťaže dorazil oproti pôvodnému plánu s meškaním, vo štvrtok stihol absolvovať dva ľahšie tréningy, ktoré tradične konzultoval so svojím trénerom Václavom Kacířom. V piatok odštartoval svoju víťaznú bledskú šnúru najskôr na medzinárodnej regate, ktorá sa uskutočnila deň pred ouvertúrou SP 2015. "Podarilo sa mi zvíťaziť, ale zároveň to bol menší risk, keďže ďalší dvaja adepti na medailu, vynechali tieto piatkové preteky a sústredili sa len na víkendový Svetový pohár," uviedol k triumfu v generálke člen VK Sĺňava Piešťany, ktorý po ňom už začal pomýšľať na stupne víťazov aj vo "sveťáku". Jeho maximom na podujatí tohto rangu bolo doteraz 4. miesto spred piatich rokov práve v Blede. "Po piatkovom vystúpením som očakával, že z toho môže byť medailové umiestnenie, ale mal som trochu obavy, či sa telo vzhľadom na to, že som nebol zdravotne fit, dokáže dostatočne rýchlo zregenerovať." 

 

Ani v sobotňajšej rozjazde i semifinále, ako aj v nedeľňajšom A-finále nenašiel slovenský skifár premožiteľa. "Tento triumf radím na rovnakú úroveň ako môj titul akademického majstra sveta. Za svoj najväčší úspech považujem striebro z MS 2010 v novozélandskom Karapire, na druhé miesto v pomyselnom rebríčku patrí bronz z ME z toho istého roku v portugalskom meste Montemor-o-Velho a o tretiu priečku sa delí toto prvenstvo zo SP v Blede a už spomenutý titul svetového akademického šampióna 2010 z maďarského Szegedu," poznamenal Babač. 

 

Najbližšou métou je pre slovenskú skifársku jednotku európsky šampionát v poľskej Poznani (29. - 30. 5.). "Moja forma je ešte ďaleko od ideálu. Preteky Svetového pohára som absolvoval z plného tréningu, navyše ma dva dni pred odchodom chytila viróza. Ja som veľmi opatrný v stanovovaní cieľov, ale chcel by som sa v Poznani prebojovať do finále. Ak sa tam už dostanem, určite budem pomýšľať na medailu," dodal účastník OH 2004 v Aténach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies