Historické i moderné stroje v rušňovom depe opäť zaujali verejnosť

NETKY.SK • 2 September 2017, 16:16 • 2 min
Historické i moderné stroje v rušňovom depe opäť zaujali verejnosť

HUMENNÉ – Návštevníci rušňového depa v Humennom mali dnes možnosť opäť vidieť historické stroje i úplné novinky, ktoré premávajú na železničných tratiach. Konal sa tu už piaty ročník podujatia Deň železnice.

slovakia

left justify in out

Návštevníci si mohli pozrieť novinky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v podobe moderného klimatizovaného ležadlového vozňa, ktorého súčasťou je oddiel prispôsobený na prepravu imobilných cestujúcich. "Oddnes bude nasadzovaný na nočnú linku Humenné – Bratislava a späť," uviedol Dominik Drevický zo ZSSK, ktorý je tiež predsedom Podvihorlatského železničného spolku. Zároveň predstavili novú motorovú jednotku radu 813, ktorá mala v minulom mesiaci premiéru na tratiach v okolí Zvolena, ale aj elektrickú lokomotívu, svojho času najrýchlejšiu v 

Československu.

 

"Gorila, prezývaná Hugo, doteraz premáva," doplnil. Podvihorlatský železničný spolok, ktorý sa venuje obnove historických strojov, na dnešnom podujatí predviedol podľa Drevického tradičné lákadlá. Ide o hollywoodsky dieselový rušeň Sergej, Stakčínsku strelu, ale aj novinku v podobe parného rušňa, ktorý prezývajú Ventilovka. Ten je známy z vojnového filmu "Deň, ktorý neumrie", v ktorom si zahral Štefan Kvietik. "Dnes ho slávnostne poklepeme a týmto vlastne spustíme jeho záchranu a obnovu," ozrejmil.

 

Ráno zároveň vypravili tzv. nostalgické vlaky do Sniny a Medzilaboriec. Od hlavnej stanice išli súbežne až po zastávku Humenné mesto. "V tomto roku máme jednu špecialitu. S parným vlakom z Medzilaboriec príde aj dosť veľká skupina Poliakov," uviedol Drevický s tým, že sa tam priviezli tzv. dovolenkovým spojom, ktorý počas prázdnin premával z poľských miest Sanok a Rzeszów. Spojenie obnovili po niekoľkých rokoch. Drevický je s priebehom podujatia spokojný, každý rok sa tešia čoraz väčšiemu záujmu zo strany ľudí. "Vyšlo nám počasie, čo je jeden z najväčších predpokladov vydarenej akcie na otvorenom priestranstve," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies