Historická chvíľa Kosova, nováčik s bodom v súťažnom debute

NETKY.SK • 6 September 2016, 09:10 • 2 min
Historická chvíľa Kosova, nováčik s bodom v súťažnom debute

TURKU - Najzaujímavejší výsledok z pondelkových deviatich kvalifikačných zápasov o postup na MS 2018 do Ruska sa zrodil v Turku, kde domáci Fíni len remizovali s nováčikmi na tomto fóre Kosovčanmi 1:1.

slovakia

left justify in out

Na gól Paulusa Arajuuriho z 18. min odpovedal po hodine hry Valon Berisha premeneným pokutovým kopom.

 

Stredopoliar rakúskeho Salzburgu, ktorý v minulosti 19-krát reprezentoval Nórsko a narodil sa vo švédskom Malmö, sa stal historicky prvým strelcom Kosova v súťažnom zápase po uznaní tejto krajiny Medzinárodnou futbalovou federáciou koncom mája tohto roku. Pritom práve štart Berishu a ďalších piatich hráčov riešili kosovskí funkcionári do poslednej chvíle, kým dostali súhlas zo strany príslušných orgánov FIFA. "Tešíme sa z rozhodnutia FIFA, ktorá vzala do úvahy všetky naše požiadavky," skonštatoval hovorca tímu Fazli Berisha.


"Je to veľmi dobrý pocit. Sníval som o tom. Môj strýko pred zápasom povedal: ´choď a daj prvý gól pre Kosovo a tiež v mene Boha´. A ja som to splnil," povedal 23-ročný strelec Valon Berisha. "Ukázali sme, že naša budúcnosť by mohla byť zaujímavá. Nesmieme zabúdať, že toto je kvalifikácia majstrovstiev sveta a musíme pokračovať v podobnom rytme, ako sme ju začali," skonštatoval tréner Kosovčanov Albert Bunjaki. Zápas sa odohrával pod taktovkou Slováka Ivana Kružliaka, na čiarach mu pomáhali Tomáš Mókoš a Ondrej Brendza.


Kosovčania vo svojej historickej súťažnej premiére vôbec nepôsobili ako ustráchaný začiatočník. Dominovali v držaní lopty aj streleckých pokusoch. Zápas atmosférou poriadne pripomínal vystúpenia Albánska na nedávnych ME vo Francúzsku, priaznivci Kosova neúnavne hnali svojich krajanov dopredu. Kosovčania sa v stretnutí prezentovali nebojácnym štýlom, už v 9. min ľavý obranca nemeckého Sandhausenu Leart Paqarada nastrelil brvno fínskej bránky, ktorú hájil bratislavský rodák Lukáš Hrádecký. "Kosovčania boli hladnejší po úspechu. Skutočne išli za víťazstvom, určite naň mali," zložil Balkáncom poklonu Mehmet Hetemaj, niekdajší fínsky reprezentant pochádzajúci z Kosova.


"Ste najlepší, ste noví hrdinovia Kosova," vyhlásil prezident krajiny Hashim Thaci sledujúci zápas priamo na tribúne v Turku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies