Historici mali v minulosti možnosť nazrieť do spisu o Sviečkovej manifestácii

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 17:12 • 2 min
Historici mali v minulosti možnosť nazrieť do spisu o Sviečkovej manifestácii

BRATISLAVA – Vyšetrovací spis prokuratúry, ktorý sa týka udalostí Sviečkovej manifestácie z roku 1988 v Bratislave, už mali možnosť študovať historici Ústavu pamäti národa (ÚPN).

slovakia

left justify in out

V reakcii na výzvu historikov adresovanú Generálnej prokuratúre (GP) SR, požadujúcej sprístupniť a do archívu ÚPN alebo Slovenského národného archívu (SNA) premiestniť celý dokumentačný materiál k Sviečkovej manifestácii, to uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

 

Predajňová uviedla, že ÚPN v polovici mája 2016 adresoval prokuratúre požiadavku o odtajnenie a sprístupnenie spisu týkajúceho sa vyšetrovania pamätného podujatia, na pôde GP tiež zástupcov ÚPN Ondreja Krajňáka a Františka Neupauera prijal námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

 

"Dňa 16. 8. 2016 bolo požiadavke ÚPN, s podmienkou dodržania zákona o ochrane osobných údajov, vyhovené," informovala hovorkyňa. "Zástupcovia ÚPN dňa 3. 11. 2016 navštívili po súhlase GP SR Vojenský archív v Trnave a mali možnosť nahliadnuť do   vyšetrovacieho spisu (vojenskej súčasti prokuratúry)," dodala.

 

Poukázala tiež na to, že od vzniku ÚPN v roku 2003 neeviduje GP SR okrem vyššie uvedenej požiadavky žiadne iné žiadosti o sprístupnenie alebo nazretie do vyšetrovacieho spisu. "V stredu 21. marca 2018 bolo doručené podanie od zástupcu ÚPN F. Neupauera, ktorým sa bude GP SR zaoberať," uviedla.

 

Slovenskí historici sa v stredu obrátili na GP SR s výzvou, aby im sprostredkovala celý dokumentačný materiál týkajúci sa Sviečkovej manifestácie v roku 1988. Podľa jedného zo signatárov výzvy Františka Neupauera je dôvodom to, že historikom doteraz ostávajú neprístupné niektoré dôležité materiály o tejto udalosti, ktoré sa nachádzajú v archíve prokuratúry. "Ide najmä o vyšetrovací spis Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava z roku 1990," priblížil Neupauer.

 

V sprievodnom liste historici navrhujú, aby celý dokumentačný materiál viažuci sa k Sviečkovej manifestácii, vrátane zvukových, obrazových a fotografických materiálov a nachádzajúci sa v správe alebo archívoch Generálnej prokuratúry SR, bol odovzdaný do archívu ÚPN alebo SNA a bol tak sprístupnený historikom a bádateľom na vedecký výskum a prehĺbenie poznatkov o tejto dejinnej udalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies