Havarijné poistenie nemusíte zbytočne preplácať. Tu sú tipy, ako ušetriť na poistnom

NETKY.SK • 19 December 2023, 19:30 • 2 min
Havarijné poistenie nemusíte zbytočne preplácať. Tu sú tipy, ako ušetriť na poistnom

BRATISLAVA - Havarijné poistenie je vhodné nielen pre majiteľov nových áut, ale aj tých zánovných, ktoré si stále „držia“ svoju hodnotu. Pomáha napríklad kryť náklady klienta pri krádeži, no najčastejšie pokrýva také škody na vozidle, ktoré povinné zmluvné poistenie (PZP) nekryje. Cena „havarijky“ nie je zanedbateľná, vodiči si však jeho význam uvedomia často až v momente, keď musia z vlastného vrecka uhradiť škodu na vlastnom vozidle.

slovakia

left justify in out

PZP a havarijné poistenie spolu

Na havarijnom poistení možno v prvom rade ušetriť tak, že klient uzatvorí kombináciu PZP a havarijného poistenia u jednej poisťovne. Niektoré poisťovne poskytujú takéto zľavy v rámci takzvaného cross-sellingu, teda v situácii, keď si klient objedná viacero produktov z jedného finančného domu. Môže to tiež znamenať, že kombináciou PZP a havarijného poistenia klient získa zľavu na ďalší finančný produkt, prípadne iný zaujímavý benefit, nielen pri poistení vozidla.

 

Kalkulačka havarijného poistenia

Zmluvu uzatvárajte cez internet. Sadzby poistného sú nižšie, ako keď zmluvu uzatvoríte v pobočke. Tak, ako pri PZP, aj pri havarijnom poistení platí, že najlepšiu ponuku si môžete vyklikať aj z pohodlia domova. Stačí použiť kalkulačku havarijného poistenia, kde klient okamžite vidí finálnu cenu poistného, výšku krytia a tiež možnosti pripoistení, prípadne aktuálne zľavy.

 

Ročné platby sú výhodnejšie

Pri havarijnom poistení platí, že ročné platby poistného majú mnohé poisťovne s výraznou zľavou. Havarijné poistenie platené mesačne, kvartálne či polročne vždy vyjde klienta drahšie. Opticky nižšia splátka pre klienta totiž znamená vyššiu celkovú cenu za rok.

 

Vyššia spoluúčasť = nižšie poistné

V praxi v prípade havarijného poistenia platí, že čím je vyššia spoluúčasť klienta na poistnom plnení, tým nižšie je poistné. Odborníci na poistky však pre osobné vozidlá neodporúčajú vyššiu spoluúčasť ako 5 %. V opačnom prípade môže prípadná poistná udalosť klienta vyjsť na stovky či tisíce eur.

Zvážte pripoistenie, ktoré má zmysel

Klient by sa mal zaujímať o to, aké krytie mu poisťovňa v rámci havarijného poistenia ponúka a nemal by „kývnuť“ na prvú ponuku. Poistenie vozidla treba brať ako skladačku. V ponuke sú rôzne verzie poistenia, všetky pokrývajú základné riziká, ako sú havária, krádež, vandalizmus či prírodný živel.

 

Niektoré pripoistenia môžu byť užitočné, pretože ich základný balík nemusí pokrývať. Napríklad pripoistenie skiel alebo len čelného skla sa zíde vtedy, ak to klient nemá kryté v rámci pripoistenia PZP. Niektoré ďalšie riziká môže mať kryté aj v krátkodobom cestovnom poistení, ako napríklad poistenie batožiny, úrazu cestujúcich či náhradného vozidla, a nemusí si ich nutne platiť celoročne v havarijnom poistení.

 

Bezškodový priebeh sa vypláca

Tak, ako pri PZP, aj pri havarijnom poistení je vodič odmeňovaný za to, že jazdí zodpovedne a nespôsobuje škodu sebe či ostatným účastníkom cestnej premávky. Za bezškodový priebeh havarijného poistenia získate každý rok zľavu. Niektoré poisťovne tieto zľavy nepropagujú, no možno si ich vopred overiť na oficiálnych stránkach poisťovní v poistných podmienkach, prípadne cez vášho finančného agenta.

 

Staršie autá s lacnejšou poistkou

Prax ukazuje, že ak vlastníte vozidlo, ktoré je staršie ako päť či šesť rokov, môžete si nájsť špeciálnu havarijnú poistku, ktorá bude pre vás cenovo výhodnejšia. Niektoré poisťovne majú produkty pre staršie autá s nižšou alebo takmer žiadnou spoluúčasťou. Napríklad pri menších poistných udalostiach s hodnotou do tisíc eur klient neplatí nič navyše.

 

Prehodnocujte každý rok

Je vhodné pravidelne prehodnocovať poistnú sumu každý rok, najmä vzhľadom na rýchle zníženie hodnoty vozidla. Takýmto spôsobom môže klient podľa aktuálnej hodnoty svojho vozidla aktualizovať poistnú sumu. Mnohí ľudia zanedbávajú túto úpravu, čo môže viesť k zbytočne vysokým platbám za poistné, respektíve preplácaniu havarijnej poistky.

 

Využite sezónne akcie

Poistenie finančnej straty (GAP) na rok zadarmo, nadštandardné limity v cene alebo bezplatné pripoistenie na obmedzené obdobie. Poisťovne každoročne s cieľom prilákať nových klientov ponúkajú rôzne bonusy či sezónne akcie a oplatí sa sledovať ich spravidla najmä koncom kalendárneho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: epi.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies