Hasiči a policajti pískali na poslancov pred budovou parlamentu

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:42 • 2 min
Hasiči a policajti pískali na poslancov pred budovou parlamentu

Hasiči a policajti pískali na poslancov pred budovou parlamentu

slovakia

left justify in out

Desiatky českých policajtov a hasičov dnes prišli pred budovu Poslaneckej snemovne v Prahe vyjadriť svoj zásadný nesúhlas úspornými krokmi vlády Petra Nečasa (ODS), ktoré sa odrazili na škrtoch pre hasičský i policajný zbor, ako aj na znížení tarifnej zložky ich platov od januára 2011 o 10 percent.
Hasičom i policajtom zákon zakazuje štrajkovať, preto sa pred týždňom nezapojili do jednodňového štrajku zamestnancov štátnej a verejnej správy.
Zhromaždenie hasičov a policajtov pred Poslaneckou snemovňou zástupca pražského magistrátu rozpustil ako nepovolené. Hasiči však formálne trvali na tom, že neprišli demonštrovať ako hasiči, ale len vyjadriť svoj postoj ako občania. Mnohí však mali oblečené  hasičské kombinézy a niektorí z demonštrantov neodolali ani tomu, aby vytiahli plagáty. Na poslancov pískali a svoje argumenty podporili aj hasičskou sirénou.
Protest svojich kolegov monitorovali policajti v službe pred budovou parlamentu a zvýšený počet policajtov bol aj v samotnej Poslaneckej snemovni. K incidentom však nedošlo a polícia nijako nezasahovala.
Minister vnútra Radek John k demonštrantom neprišiel. Podporil ich len bývalý hasič, dnes podpredseda poslaneckého klubu opozičnej ČSSD Václav Klučka.
Časť demonštrantov sa dostalo aj do budovy parlamentu na balkón pre hostí. Chceli sledovať, ako budú poslanci schvaľovať štátny rozpočet pre rok 2011, ktorý má rozpočet polície znížiť z tohtoročných 33,5 miliardy Kč na 28,6 miliardy Kč a rozpočet hasičského zboru z 8,1 miliardy Kč na 6,9 miliardy Kč.
Poslancov však plne pohltila korupčná kauza ministra životného prostredia a podpredsedu ODS Pavla Drobila, ktorý sa na ministerstve údajne snažil prostredníctvom svojich podriadených manipulovať zákazkami s cieľom získať prostriedky pre svoju stranu. Opoziční poslanci v parlamente požadovali od premiéra Petra Nečasa, aby ministra Drobila odvolal. Premiér sa za ministra postavil. Keď koaliční poslanci schôdzu Poslaneckej snemovne prerušili kvôli mimoriadnemu koaličnému rokovaniu, hasiči balkón parlamentu znechutene opustili.

Zdroj. TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies