Haleyová ukázala údajnú iránsku raketu, ktorú vystrelili jemenskí povstalci

NETKY.SK • 15 December 2017, 08:49 • 2 min
Haleyová ukázala údajnú iránsku raketu, ktorú vystrelili jemenskí povstalci

WASHINGTON - Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová ukázala médiám údajnú raketu iránskej výroby, ktorú podľa nej jemenskí povstalci vystrelili na letisko v Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Irán Haleyovej obvinenia poprel. Zvyšky rakety ukázala Haleyová vo štvrtok na vojenskej základni vo Washingtone. Podľa nej ide o konkrétny dôkaz toho, že Teherán porušuje platné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nešírení zbraní.

 

USA a ich spojenci majú k dispozícii správy tajných služieb o tom, že Irán dodáva zbrane povstaleckým a teroristickým skupinám v Jemene, Libanone, Sýrii a Iraku, uviedla Haleyová. Takéto protiprávne konanie iránskeho režimu už nemožno ďalej tolerovať. "Boj proti iránskej agresii je v záujme celého sveta," vyhlásila veľvyslankyňa.

 

Vyzvala preto všetkých členov BR OSN a členov amerického Kongresu, aby si prišli pozrieť vystavené zvyšky iránskej rakety a následne podnikli príslušné kroky voči Teheránu. Iránsky veľvyslanec pri OSN Gholámalí Chóšrú na Haleyovej vystúpenie reagoval tvrdením, že jeho krajina nikdy neposkytla rakety jemenským povstalcom. Haleyovej obvinenia označil za neopodstatnené a ňou prezentované údajné dôkazy za vyfabrikované.

 

"Cieľom takýchto obvinení je zatajovanie zločinov Saudskej Arábie v Jemene," vyhlásil Chóšrú na adresu Rijádu, ktorý je spojencom USA a hlavným regionálnym rivalom Iránu.

 

Jemenskí šiitskí povstalci podporovaní Iránom vypálili 4. novembra balistickú strelu na letisko v saudskoarabskej metropole Rijád, ktorá však bola ešte pred dopadom zostrelená. Sunnitská Saudská Arábia a Spojené štáty vyhlásili, že raketu vzbúrencom dodal Teherán.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies