Hahn vyzval Macedóncov, aby sa namiesto taktizovania riadili štátnickým duchom

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 17:12 • 2 min
Hahn vyzval Macedóncov, aby sa namiesto taktizovania riadili štátnickým duchom

SKOPJE - Macedónsko potrebuje naliehavo novú vládu, ktorá by realizovala potrebné reformy v krajine. Niet času nazvyš, vyhlásil dnes v Skopje pred rokovaniami s tamojšími činiteľmi eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Únie Johannes Hahn.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je cesta do Európy pre Skopje otvorená, avšak čas beží. Namiesto taktizovania je potrebný štátnický duch, upozornil rakúsky člen Európskej komisie.

 

Jedným z hlavných bodov Hahnovho programu v Macedónsku malo byť pôvodne prijatie u prezidenta postjuhoslovanskej republiky Gjorgeho Ivanova, ktorý však schôdzku na poslednú chvíľu zrušil kvôli návšteve Maďarska.

 

Práve najvyšší macedónsky predstaviteľ už dlhší čas odmieta poveriť zostavením budúcej vlády opozičného lídra Zorana Zaeva, aj keď ten splnil jeho podmienku o predložení väčšinovej podpory v parlamente. Dôvodom je Zaevova ochota pristúpiť na požiadavky strán zastupujúcich záujmy albánskej menšiny v krajine.

 

Európska komisia už skôr informovala, že Hahna budú pri ceste do macedónskej metropoly sprevádzať traja poslanci Európskeho parlamentu - slovenský europoslanec z tábora konzervatívcov Eduard Kukan, nemecký socialistický poslanec Knut Fleckenstein a slovinský liberálny člen EP Ivo Vajgl. Ide o členov výboru EP pre zahraničnú politiku, ktorí boli v júli 2015 spoločne s Johannesom Hahnom mediátormi tzv. Dohody z Pržina, čiže dohody medzi hlavnými politickými stranami v tejto krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies