Hague: Vystúpenie Británie z EÚ by mohlo viesť k rozpadu Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 23 December 2015, 12:25 • 2 min
Hague: Vystúpenie Británie z EÚ by mohlo viesť k rozpadu Spojeného kráľovstva

LONDÝN - Spojené kráľovstvo by sa mohlo rozpadnúť, ak by Briti hlasovali za vystúpenie krajiny z Európskej únie, pretože by to podporilo argumenty škótskych nacionalistov, uviedol dnes bývalý britský minister zahraničných vecí William Hague.

slovakia

left justify in out

Niekdajší líder Konzervatívnej strany terajšieho premiéra Davida Camerona, považovaný za euroskeptika, podľa vlastných slov v plánovanom referende zotrvanie Británie v únii podporí - napriek tomu, že sám má pochybnosti ohľadom EÚ, informuje agentúra Reuters. "Budeme sa musieť pýtať - aj keď sa nám toľko jej aspektov nepáči -, či ju (úniu) chceme skutočne oslabiť a súčasne zvýšiť vyhliadky odchodu Škótska zo Spojeného kráľovstva, ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ," napísal Hague v príspevku pre denník Daily Telegraph.

 

Hague sa vyjadril po tom, ako sa Cameron na minulotýždňovom summite EÚ snažil zvýšiť podporu európskych lídrov pre svoje požiadavky na reformu vzťahu Británie s úniou. Kritici v jeho strane, ktorá je v otázke EÚ hlboko rozdelená už desaťročia, tvrdia, že Cameronove rokovania sotva dosiahnu niečo podstatné. Exminister obrany Liam Fox v nedeľu vyhlásil, že je čas "ukončiť predstieranie", že EÚ sa zmení, aby vyhovela Británii.

 

Hague uviedol, že EÚ napriek mnohým nedostatkom zabezpečila stabilitu krehkým demokraciám v strednej Európe a jej rozpad by nebol v záujme Británie v čase vysokej nestability na Blízkom východe a v svetových hospodárstvach. Škótski nacionalisti, ktorí dôrazne podporujú zotrvanie v EÚ, by podľa exministra hlasovanie za odchod Británie z únie využili ako dôvod na ďalšie referendum o nezávislosti. Tú Škóti v septembri minulého roka 55-percentnou väčšinou hlasov odmietli.

 

"Napokon, zničiť Spojené kráľovstvo a vážne oslabiť Európsku úniu by nebolo veľmi rozumné," dodal Hague. "Takže aj keď som dlhoročný kritik tak mnohého v tejto problematickej organizácii, nie je pravdepodobné, že v roku 2016 budem hlasovať za vystúpenie z nej."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies