Syndróm vyhorenia nepatrí podľa WHO medzi oficiálne choroby

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 10:09 • 2 min
Syndróm vyhorenia nepatrí podľa WHO medzi oficiálne choroby

ŽENEVA - Počas včerajšieho dňa oznámil hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že syndróm vyhorenia súvisí s prácou a nie s chorobným stavom človeka. Reagoval tak na pondelkové vyhlásenia WHO, ktorá oznámila, že syndróm vyhorenia bol zaradený do najnovšej Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-11).

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu sa síce vyhorenie nachádza v kategórii ICD-11, ale vo "Faktoroch ovplyvňujúcich zdravotný stav." Preto sa tento syndróm javí skôr ako fenomén súvisiaci s prácou, než aby to bola skutočná zmena zdravotného stavu.

 

Aj samotná definícia tohto stavu bola upravená. Chápe sa ako "syndróm (...) vyplývajúci z chronického stresu pri práci, ktorý nebol úspešne zvládnutý a je charakterizovaný tromi prvkami: pocitom vyčerpania, cynizmom alebo negativistickými pocitmi človeka vo vzťahu k práci a zníženou odbornou efektívnosťou".

 

img

 

Okrem toho je v registri WHO uvedené, že syndróm vyhorenia sa vzťahuje na javy, ktoré majú priamy súvis s prácou, a preto by sa nemal používať pri objasňovaní a skutočnostiach z iných oblastí života. 

 

WHO prijalo počas včerajších hodín prostredníctvom súhlasu svojich členských štátov novú klasifikáciu chorôb, ktorá začne platiť od roku 2022. Medzi závislosti bola prvýkrát zaradená aj závislosť od videohier — podobne ako je to v prípade závislosti od hazardných hier či drog.

 

 

Z aktualizovaného zoznamu bol napríklad transgenderizmus vyradený z kategórie duševných porúch a ocitol sa v kapitole "Podmienky súvisiace so sexuálnym zdravím".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies