Gül neverí Erdoganovým tvrdeniam o zahraničnom sprisahaní

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 14:22 • 2 min
Gül neverí Erdoganovým tvrdeniam o zahraničnom sprisahaní

KODAŇ - Podľa vyjadrení citovaných denníkom Hürriyet považuje vyšetrovanie údajnej korupcie vo vládnych kruhoch za "otvorené a transparentné".

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Abdullah Gül v stredu pred novinármi v dánskej Kodani odmietol tvrdenia premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, že za terajším politickým napätím v jeho krajine sú jeho zahraniční protivníci. Vyšetrovanie údajnej korupcie vo vládnych kruhoch, ktoré premiér označuje za súčasť sprisahania s cieľom uskutočniť prevrat, Gül podľa vyjadrení citovaných denníkom Hürriyet považuje za "otvorené a transparentné" a vyhýba sa výrazu "paralelný štát" používanému v tejto súvislosti.


"Politická atmosféra, v ktorej sa nachádzame, nikoho z nás neteší. Som rovnako smutný, ako aj rozrušený tým, čím prechádzame. Vynárajú sa výjavy zo starého Turecka, konajú sa pohreby so státisícmi v uliciach," cituje Hürriyet komentár prezidenta, ktorý zrejme naráža na minulotýždňové nepokoje po úmrtí 15-ročného Istanbulčana zraneného počas vlny protestov proti Erdoganovi v júni 2013. Názorové rozdiely medzi Gülom a Erdoganom sa prejavili aj počas pohrebu, keď prezident rodine obete kondoloval, zatiaľ čo premiér chlapca označil za prívrženca "teroristických organizácií". Gül tiež počas trojdňovej oficiálnej návštevy Dánska vyzval Turkov na pokračovanie v reformách, ktoré by mali zmeniť "tradíciu" nevhodných "politických prejavov". Reformný proces by sa mal podľa neho začať po komunálnych voľbách vypísaných na 30. marca, a to bez ohľadu na ich výsledky. 

 

Turecké médiá v utorok informovali, že Erdogan podal trestné oznámenie na vodcu opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemalovi Kiliçdarogluovi, ktorého upodozrieva zo zverejnenia záznamov označovaných za nahrávky odpočúvaných telefonátov premiéra so synom. Erdoganovci na údajnej nahrávke zvažujú, ako by mohli svoje peniaze uchrániť pred zhabaním v rámci vyšetrovania korupcie, čo však samotný premiér označuje za podvrh. Premiér začiatkom roka vyhlásil vojnu "impériu strachu", ktoré podľa neho v krajine vytvára jeho súper, vplyvný moslimský učenec Fethullah Gülen žijúci v americkom exile.

 

Rozsiahlu protikorupčnú operáciu podľa premiéra iniciovali Gülenovi prívrženci ako súčasť svojho zámeru uskutočniť v Turecku prevrat. Vláda Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) odpovedala hromadným odvolávaním policajných dôstojníkov a prokurátorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies