Gruzínsko zbavilo svojho exprezidenta Saakašviliho gruzínskeho občianstva

NETKY.SK • 4 December 2015, 13:52 • 2 min
Gruzínsko zbavilo svojho exprezidenta Saakašviliho gruzínskeho občianstva

TBILISI - Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili podpísal výnos, na základe ktorého exprezident Michail Saakašvili prišiel o gruzínske občianstvo. S odvolaním sa na kanceláriu prezidenta o tom dnes informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Vo výnose sa vysvetľuje, že Saakašvilimu bolo gruzínske občianstvo odobrané vzhľadom na to, že sa stal občanom iného štátu - Ukrajiny. Saakašvili opustil Gruzínsko v novembri 2013 po tom, ako sa funkcie hlavy štátu ujal Margvelašvili. Momentálne Saakašvili zastáva funkciu gubernátora Odeskej oblasti na Ukrajine. Predchádzalo tomu udelenie ukrajinského občianstva, ktoré získal od prezidenta Petra Porošenka podobne ako ďalší cudzinci pôsobiaci na ministerských postoch v ukrajinskej vláde.


Saakašvili bol v Gruzínsku v neprítomnosti obvinený zo spáchania viacerých trestných činov, medzi nimi je aj sprenevera asi piatich miliónov dolárov zo štátnej pokladnice na osobnú spotrebu. Procedúru odobratia gruzínskeho občianstva Saakašvilimu spustilo gruzínske ministerstvo spravodlivosti v októbri po tom, ako mu ukrajinské úrady zaslali oficiálne potvrdenie, že exprezident je držiteľom ukrajinského pasu.


Gruzínske zákony neumožňujú dvojité občianstvo, takže v prípade nadobudnutia občianstva inej krajiny, občan automaticky stráca gruzínske občianstvo. Tento proces však sprevádzajú ešte administratívne procedúry na ministerstve spravodlivosti, ktoré musí prezidenta požiadať o súhlas so zbavením občianstva daného jednotlivca.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies