Grécký súd schválil vydanie troch z ôsmich tureckých vojakov

NETKY.SK • 6 December 2016, 15:40 • 2 min
Grécký súd schválil vydanie troch z ôsmich tureckých vojakov

ATÉNY - Grécky súd schválil dnes vydanie troch zo skupiny ôsmich tureckých vojakov, ktorí utiekli do susednej krajiny po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla. Rozhodnutie prišlo len deň po tom, ako súd zamietol žiadosť o vydanie ďalších troch.

slovakia

left justify in out

Všetci ôsmi členovia posádky vrtuľníka popierajú účasť na prevrate a príprave atentátu na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Do Grécka utiekli helikoptérou, podali žiadosť o azyl a argumentujú, že v Turecku by sa im nedostalo spravodlivého procesu.

 

Trojica vojakov, o ktorých dnes rozhodoval súd, podá odvolanie a dovtedy bude umiestnená vo väzbe. Prokurátor separátne podal odvolanie voči pondelkového rozhodnutiu nevydať ďalších troch Turkov. Očakáva sa, že v prípade zvyšných dvoch súd rozhodne v najbližších dňoch.

 

Aténsky odvolací súd schválil žiadosť Turecka o vydanie troch zo zbehnutých vojakov pre obvinenia z účasti na prevrate, pokusu narušiť zasadnutie parlamentu a zmocnenia sa vrtuľníka. Obvinenie z účasti na pokuse o atentát na Erdogana zamietol. O tejto trojici však rozhodol iný zbor sudcov ako pri pondelkovom rozhodnutí nevydať iných troch členov skupiny.

 

Ešte v júli ôsmich príslušníkov tureckej armády odsúdil súd v meste Alexandrupoli na dva mesiace väzenia podmienečne po tom, čo ich usvedčili z nezákonného vstupu do krajiny. Sudca im vymeral dvojmesačný väzenský trest s podmienečným odkladom na tri roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies