Grécky regulátor počíta s otvorením aténskej burzy v pondelok

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 15:47 • 2 min
Grécky regulátor počíta s otvorením aténskej burzy v pondelok

ATÉNY - Grécka burza by sa mohla otvoriť v pondelok 3. augusta, stále sa však čaká na príslušný dekrét od ministerstva financií, ktorý by mal obsahovať podrobnosti o nových obchodných pravidlách.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes pre agentúru Reuters predseda gréckej komisie pre kapitálové trhy Konstantinos Botopulos.

Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda musela v dôsledku masívnych výberov vkladov zatvoriť banky a zaviesť kapitálové kontroly, aby zabránila kolapsu bankového sektora.

 

Burza sa mala pôvodne otvoriť v priebehu tohto týždňa, keďže Európska centrálna banka (ECB) dala k tomu súhlas, no tento krok sa niekoľkokrát odložil. Stále chýba ministerský dekrét a ako tento týždeň uviedla hovorkyňa burzy, banky musia ešte vyriešiť určité IT záležitosti súvisiace s reštrikciami v obchodovaní pre domácich investorov.

"Pracujeme s tým, že burzu otvoríme v pondelok, stále však čakáme na rozhodnutie ministerstva, ktoré je pre otvorenie burzy nevyhnutné," povedal pre Reuters Botopulos.

 

Grécko predložilo ECB v rámci žiadosti o otvorenie burzy dva návrhy. Jeden počítal s otvorením bez akýchkoľvek limitov, druhý s obmedzeniami pre domácich investorov. ECB nakoniec súhlasila s druhým plánom. Na základe tohto návrhu grécki investori budú môcť kupovať akcie za hotovosť, no nebudú si môcť na kúpu akcií vybrať peniaze zo svojich účtov v domácich bankách. Tým by sa malo zabrániť odlevu kapitálu z bánk. Na zahraničných investorov sa žiadne reštrikcie vzťahovať nebudú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies