Grécko už v decembri uzavrie prvú revíziu, tvrdí minister Statchakis

NETKY.SK • 1 December 2015, 13:53 • 2 min
Grécko už v decembri uzavrie prvú revíziu, tvrdí minister Statchakis

ATÉNY - Grécko už v decembri uzavrie prvú revíziu zavádzania reforiem v rámci tretieho záchranného programu. Vyhlásil to dnes grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis na výročnej konferencii Americko-gréckej obchodnej komory. Mnohí predstavitelia eurozóny však považujú tento cieľ za príliš ambiciózny, skonštatovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Prvá kontrola bude ukončená v decembri, teda do konca tohto mesiaca," povedal dnes Statchakis vo svojom prejave.

 

Ukončenie revízie znamená, že Grécko zaviedlo všetky reformy, na ktorých sa dohodlo s veriteľmi. Týka sa to aj politiky citlivých a ťažkých zmien v dôchodkovom systéme, dani z príjmu, trhu s elektrinou a tiež vytvorenie nezávislého daňového úradu.

 

Veritelia z eurozóny totiž vláde v Aténach sľúbili, že po uzavretí prvej kontroly, teda po zavedení všetkých požadovaných reforiem a opatrení, začnú s Gréckom rokovať o ďalšom zmiernení dlhu.

 

A Európska centrálna banka (ECB) potom pravdepodobne zahrnie aj Grécko do svojho programu masívneho nákupu dlhopisov eurozóny - to sú dva veľké stimuly pre urýchlené dokončenie všetkých požadovaných reforiem a uzavretie revízie.

 

Declan Costello, šéf misie Európskej komisie v Grécku, však na tej istej konferencii v Aténach vyhlásil, že európski veritelia dúfajú, že sa Grécku podarí uzavrieť revíziu začiatkom budúceho roka.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras zatiaľ napríklad nedokázal získať podporu opozície pre tvrdé dôchodkové reformy. Tsiprasova ľavicová vláda zvýšila dôchodkový vek aj príspevky na zdravotné zabezpečenie a zrušila väčšinu výhod predčasného dôchodku, aby získala časť medzinárodnej finančnej pomoci. Atény však musia do konca roka zaviesť hlbšie reformy, aby zvýšili životaschopnosť dôchodkového systému, vrátane spojenia viacerých penzijných fondov do jedného a odbúrania dodatočných dôchodkových platieb.

 

Grécko a jeho medzinárodní veritelia sa minulý týždeň dohodli na nových reformách, ktoré krajina musí schváliť v decembri, ak chce získať ďalšiu miliardu eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies