Grécko, Španielsko a Portugalsko by mali podľa MMF dostať viac času

NETKY.SK • 11 Október 2012, 09:06 • 2 min
Grécko, Španielsko a Portugalsko by mali podľa MMF dostať viac času

Grécko, Španielsko a Portugalsko by mali podľa MMF dostať viac času - Politika Štáty eurozóny, ktoré zápasia s dlhovou krízou, ako napríklad Grécko, Portugalsko a Španielsko, by mali dostať viac času na stabilizáciu svojej ekonomiky. Vyhlásila to dnes gen

slovakia

left justify in out

img

Štáty eurozóny, ktoré zápasia s dlhovou krízou, ako napríklad Grécko, Portugalsko a Španielsko, by mali dostať viac času na stabilizáciu svojej ekonomiky. Vyhlásila to dnes generálna riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová na tlačovej konferencii pred výročným zasadnutím fondu a Svetovej banky (SB) v Tokiu.

Grécko podľa nej potrebuje dva roky navyše, aby znížilo svoj rozpočtový schodok pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

"Niekedy je lepšie mať o niečo viac času," vyhlásila Lagardeová, ktorá sa prihovára za predĺženie termínu na splnenie fiškálnych cieľov aj v prípade Španielska.

Španielsko sa ocitlo spolu s Gréckom v centre dlhovej krízy. Vláda v Aténach má problémy plniť podmienky záchranného úveru a Španielsko, ktoré už požiadalo o úver z eurovalu pre svoje banky, delí už len krôčik od žiadosti o celkový záchranný balík. Aj Portugalsko má pre slabší ako očakávaný výkon ekonomiky problémy znížiť rozpočtový deficit v tomto roku na dohodnutú úroveň napriek tomu, že dôsledne zavádza všetky požadované úsporné opatrenia a reformy.

Komentáre predstaviteľov MMF v predchádzajúcich týždňoch tak podľa agentúry Bloomberg signalizujú, že fond sa ešte predtým, ako schváli uvoľnenie ďalšej splátky z úveru Grécku, pokúsi presvedčiť európskych politikov, aby pomohli Aténam. A to buď odpísaním časti dlhu, alebo poskytnutím dodatočnej finančnej pomoci, ktorú bude Grécko potrebovať, ak mu predĺžia termín na konsolidáciu verejných financií. MMF ale naznačil, že Aténam ďalšie peniaze nepožičia.

Zástupcovia gréckych veriteľov, tzv. Trojky (MMF, Európskej centrálnej banky a Európskej komisie), momentálne rokujú s gréckou vládou o nových rozpočtových škrtoch. Lagardeová v tejto súvislosti pripomenula, že fiškálne a štrukturálne opatrenia sú len dva z bodov, o ktorých sa diskutuje.

"Musíme brať do úvahy aj finančnú situáciu krajiny a jej zadlženie. Musíme brať do úvahy všetky štyri body," vyhlásila.

Inšpektori Trojky predložia svoju správu o výsledku kontroly v Grécku, od ktorej závisí uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, v priebehu nasledujúcich týždňov.

Podľa zdrojov z Európskej únie sa však fond a eurozóna rozchádzajú v názoroch, ako postupovať v prípade Grécka, a najmä v otázke, či majú Atény dostať nejaký odklad v plnení fiškálnych cieľov. Viacerí európski politici sa obávajú, že by sa potom aj ostatné krajiny mohli dožadovať rovnakého prístupu.

Ministri financií eurozóny v pondelok (8. 10.) schválili Portugalsku predĺženie termínu na zníženie rozpočtového deficitu pod 3 % HDP o rok, do roku 2014. Trojka však vždy bola s prístupom Lisabonu spokojná. Vláda v Portugalsku zaviedla všetky požadované úsporné opatrenia reformy, v dôsledku čoho sa ekonomika krajiny prepadla do recesie, a to jej sťažilo plnenie fiškálnych cieľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies