VIDEO: Africkým ženám ubližovali muži, založili si vlastnú dedinu a zakázali im vstup

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 12:20 • 2 min
VIDEO: Africkým ženám ubližovali muži, založili si vlastnú dedinu a zakázali im vstup

Aj v tradičných častiach Afriky sa nachádzajú ženy - revolucionárky, ktoré sa nebáli postaviť krutosti.

slovakia

left justify in out

Byť ženou v tradičných častiach Afriky rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Vládne tu veľmi silný patriarchát a žena je doslova len na to, aby rodila deti. Nemá žiadne práva, nemôže nič vlastniť, mužom sa musí úplne podvoliť a tí s ňou jednajú ako s majetkom. Takýmto spôsobom funguje aj kmeň Samburu v Keni.

 

V rámci tejto komunity sa ženy museli podrobovať krutej obriezke a boli pravidelne znásilňované. Pokiaľ by sa muž dokonca rozhodol, že nejakú ženu zabije, právo je na jeho strane. Áno, takto to tu funguje. V roku 1990 sa do kmeňa dostali aj britskí vojaci, ktorí sa na sexuálnom násilí voči ženám podieľali rovnako. V dôsledku toho sa v očiach miestnych mužov stali „špinavými“, a tak boli z dediny vyhnané. Ocitli sa opustené a zranené, uprostred ničoho. Muži zrejme rátali s tým, že neprežijú, no opak sa stal pravdou.

 

Jedna zo žien, Rebecca Lolosoli, sa rozhodne vzdať nemienila. Spolu s ostatnými si založili vlastnú osadu, do ktorej mužom zakázali vstup. Leží 380 kilometrov od hlavného mesta Nairobi a nazvali ju Umoja. Túto myšlienku podporila aj vláda.

 

img

 

Samozrejme, také niečo neprešlo bez povšimnutia. Muži z ich pôvodného kmeňa sa viacnásobne pokúšali dedinu zlikvidovať a Rebeccu zabiť. Preto ani dnes počas noci nespia všetky ženy súčasne, striedajú sa na hliadke, aby v prípade potreby varovali ostatné pred nebezpečenstvom.

 

Mieste nemajú povinnosť žiť v celibáte, pokiaľ samé chcú, môžu mať partnera, no nesmú sa s ním stretávať na území osady.

 

img

 

Ženy si na živobytie začali zarábať výrobou šperkov, ktoré predávali turistom. Aktuálne majú v Umoji k dispozícii aj školu a vychovávajú tu svoje deti. Aj chlapcov. Do dediny majú zakázaný vstup len dospelí muži.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies