Grécko pre migračnú krízu stráca turistov

NETKY.SK • 27 Február 2016, 13:34 • 2 min
Grécko pre migračnú krízu stráca turistov

ATÉNY - Nekontrolovaný prílev migrantov do Grécka zvyšuje tlak na grécky cestovný ruch, a to až do takej miery, že už začína predstavovať priame ohrozenie gréckej ekonomiky. Uviedol to grécky denník Kathimerini.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka viaceré hotely na ostrovoch vo východnej časti Egejského mora evidujú rozsiahle rušenie rezervácií na nastávajúcu turistickú sezónu. Zmeny robia aj spoločnosti prevádzkujúce okružné plavby v oblasti. Tie sa rozhodli počty plánovaných plavieb zredukovať.

 

Hotelieri preto pristúpili k zníženiu cien a špeciálnym ponukám s cieľom dopyt zvýšiť. Varujú však, že ak sa situácia v dohľadnom čase nezmení, reťazová reakcia zasiahne príjmy aj ďalších miestnych podnikov, následne zamestnanosť a celú ekonomiku.

 

Ako povedal predseda Združenia gréckych podnikov v cestovnom ruchu (SETE) Andreas Andreadis, migračný problém je jedným z faktorov, ktoré budú mať vplyv na tohtoročnú turistickú sezónu. Solidarita, ktorú migrantom prejavujú mnohí obyvatelia ostrovov, síce pomáha zlepšovať imidž krajiny v zahraničí, no to nestačí a štát by mal okamžite problém riešiť. Podľa neho by vláda mala nájsť také riešenie, ktoré ochráni miestnych obyvateľov a zároveň umožní udržať kvalitu služieb na pôvodnej úrovni.

 

Prezident Združenia hotelierov na ostrove Lesbos Periklis Antoniou pre Kathimerini povedal, že rezervácie hotelov klesli zo strany niektorých krajín až o 90 %. Dodal, že združenie už poslalo ministrovi hospodárstva Jorgosovi Stathakisovi a ďalším ministrom list, v ktorom ich žiada, aby urýchlene prijali opatrenia na podporu miestnej ekonomiky, napríklad v podobe zníženia dane z pridanej hodnoty o polovicu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies