Grécko ponúka veriteľom ústupky

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 10:50 • 2 min
Grécko ponúka veriteľom ústupky

RIGA - Pred rokovaním ministrov financií členských štátov eurozóny o budúcej pomoci Grécku naznačuje vláda v Aténach ochotu k ústupkom. Grécky minister Janis Varoufakis označil existujúce nezhody za prekonateľné a podporil niektoré kľúčové požiadavky veriteľov.

slovakia

left justify in out

"Naša vláda je odhodlaná racionalizovať penzijný systém (napríklad obmedzením možnosti predčasného odchodu do dôchodku), pokračovať v čiastočnej privatizácii verejných aktív... a vytvoriť úplne nezávislú daňovú komisiu," napísal Varoufakis vo svojom blogu.


Reformy v spomenutých oblastiach patria medzi kľúčové požiadavky veriteľov v rokovaniach o uvoľnení ďalšej pomoci. Rozhovory dlhodobo viazli na neochote novej gréckej ľavicovej vlády, ktorá zvíťazila s programom ukončenia politiky úsporných opatrení a privatizácie. Varoufakis tvrdí, že prístup Atén nepredstavoval rokovaciu taktiku, ale autentickú dlhodobú stratégiu. "Našou úlohou je presvedčiť partnerov, že naše ciele sú strategické, nie taktické, a že naša logika je rozumná," napísal Varoufakis.


Aténam sa rýchlo míňajú peniaze a od partnerov v eurozóne preto potrebujú získať zostávajúcu časť z úverového programu. Ak Grécko medzinárodných veriteľov nepresvedči o dôveryhodnosti svojich reformných plánov, hrozí, že mu neuvoľnia zadržiavanú splátku finančnej pomoci. To by mohlo prinútiť Atény k zavedeniu kapitálových kontrol a prípadne aj k vystúpeniu z eurozóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies