VIDEO: Auto, ktoré nepotrebuje vodiča! V Berlíne sa testuje autonómna forma dopravy

NETKY.SK • 19 September 2019, 19:42 • 2 min
VIDEO: Auto, ktoré nepotrebuje vodiča! V Berlíne sa testuje autonómna forma dopravy

BERLÍN - V metropole Nemecka sa počas dnešného dňa otvorila testovacia trasa pre automatizované vozidlá v mestskej premávke. Povedie od Brandenburskej brány po Námestie Ernsta Reutera.

slovakia

left justify in out

Na tomto úseku sa majú v budúcnosti pohybovať aj testovacie vozidlá riadené počítačom, v ktorých bude sedieť človek len pre kontrolu. Vedci z Technickej univerzity Berlín v minulých rokoch umiestnili pozdĺž trasy na prakticky rovnej ulici Straße des 17. Juni viac než 100 senzorov. Tie budú vysielať dáta testovacím autám, ktoré sú vybavené kamerami, radarom a laserovými skenermi.

 

 

Špeciálne počítačové programy všetko následne spoja. K testovacej trase patria aj dva veľké kruhové objazdy, ktoré sú považované za kritické nehodové úseky. Z technického hľadiska je rozdiel medzi automatizovanou a plne autonómnou jazdou.

 

V prvom prípade riadi vozidlo počítač, no jeho počínanie kontroluje človek. Autonómna jazda zodpovedá v podstate jazde s autopilotom, keď v kabíne už nie je potrebný vodič

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies