Grécko paralyzoval generálny štrajk, zrušili stovky letov

NETKY.SK • 27 November 2014, 09:44 • 2 min
Grécko paralyzoval generálny štrajk, zrušili stovky letov

ATÉNY - Dva najväčšie odborové zväzy v Grécku začali vo štvrtok 24-hodinový generálny štrajk, ktorý spôsobil zrušenie stoviek letov, zatvoril úrady a vážne narušil miestnu dopravu.

slovakia

left justify in out

Všeobecná konfederácia gréckych pracovníkov (GSEE) pokrývajúca súkromný sektor a Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY) zvolali protest proti plánovanej vlne prepúšťania a zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré od Grékov požaduje trojica poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci. Oba zväzy uskutočnili generálny štrajk naposledy v apríli.

 

K štrajku sa pripojili všetci letoví dispečeri a všetky domáce a medzinárodne lety sú tak zrušené. Nepremávajú ani vlaky a trajekty. Nemocnice fungujú na núdzový režim, zatiaľ čo daňové a iné miestne úrady ostávajú zavreté. "GSEE odmieta dogmatickú posadnutosť vlády a trojky politikou úsporných opatrení a zvyšovania daní," uviedol v stanovisku zväz, podľa ktorého spomínané opatrenia vedú k "humanitárnej kríze". V rámci protestu plánujú tisíce

 

Grékov pochodovať k parlamentu v Aténach. 

Rozsiahlejšie protesty proti vládnej politike šetrenia sú v Grécku čoraz zriedkavejšie, čo je interpretované ako prejav skleslosti a rezignácie verejnosti. Šesť rokov trvajúca recesia doplnená výrazným znižovaním platov a dôchodkov mala za následok zmenšenie gréckej ekonomiky približne o štvrtinu a zvýšenie nezamestnanosti na vyše 26 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies