Grécko odmieta dodatočné úsporné opatrenia, Tsipras žiada o pomoc Merkelovú

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 13:29 • 2 min
Grécko odmieta dodatočné úsporné opatrenia, Tsipras žiada o pomoc Merkelovú

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal v spore týkajúcom sa prípadných ďalších úsporných opatrení o pomoc nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tsipras v utorok (19. 4.) večer telefonoval s Merkelovou a povedal jej, že jeho vláda zrealizuje len tie opatrenia, na ktorých sa dohodla v júli 2015 v súvislosti s tretím záchranným balíkom pre Grécko, uviedla DPA s odvolaním sa na zdroj z gréckych vládnych kruhov. O rozhovore informoval aj nemecký denník Bild.

 

Podľa gréckych médií Tsipras požiadal Merkelovú, aby využila svoj vplyv a presvedčila veriteľov, aby nepožadovali dodatočné úsporné opatrenia. Grécky premiér priznal, že by ich politicky nemohol podporiť. Ďalšie úsporné opatrenia by podľa neho mali destabilizačný účinok. Vládnuca koalícia má v parlamente len tesnú väčšiu, keď disponuje 153 hlasmi z 300.

 

V Aténach tento týždeň prebieha nové kolo rokovaní s medzinárodnými veriteľmi o reformnom programe. V centre diskusií sú predovšetkým úsporné opatrenia v celkovej hodnote 5,4 miliardy eur. Medzinárodný menový fond (MMF) navyše trvá na takzvaných rezervných úsporných opatreniach vo výške 3 miliardy eur. Tie by sa mali realizovať, ak by hrozilo, že Grécko nesplní veriteľmi stanovený cieľ dosiahnuť v roku 2018 primárny prebytok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies