Predaj alkoholických nápojov v Nórsku sa počas pandémie zvýšil o 44 %

NETKY.SK • 13 Jún 2020, 12:55 • 2 min
Predaj alkoholických nápojov v Nórsku sa počas pandémie zvýšil o 44 %

OSLO - Predaj alkoholických nápojov v Nórsku sa v máji zvýšil medziročne až o 44 %, keďže cestovné obmedzenia pre pandémiu nového koronavírusu bránili obyvateľom v nákupe lacnejšieho alkoholu v zahraničí. Uviedol to nórsky štátny maloobchodník Vinmonopolet, ktorý má monopol na predaj alkoholu v krajine.

slovakia

left justify in out

Karanténa v Nórsku

Nórsko v polovici marca zatvorilo hranice pre väčšinu cudzincov a nariadilo karanténu každému, kto sa vrátil domov. A zároveň vláda zatvorila reštaurácie, čím sa Vinmonopolet stal jediným zdrojom všetkých alkoholických nápojov okrem piva. Celkový odbyt Vinmonopoletu sa tak za päť mesiacov od začiatku januára do konca mája zvýšil o 28 %.

 

"Predaj vzrástol, ale nie viac, ako by sa dalo očakávať vzhľadom na zastavenie cestovania, zatvorenie bezcolných obchodov na hraniciach aj reštaurácií, barov a kaviarní," uviedol vo vyhlásení hovorca Vinmonopoletu Jens Nordahl.

 

Zatvorenie hraníc

Zo zatvorenia hraníc profitovali aj dovozcovia, výrobcovia aj veľkoobchodníci (ako napríklad Arcus kótovaný na burze v Osle), ktorí zásobujú maloobchodné monopolné predajne alkoholom. A pokiaľ budú platiť cestovné obmedzenia, predaj v obchodoch Vinmonopoletu bude naďalej silný, skonštatoval hovorca Arcusu Per Bjoerkum.

 

Cestovné obmedzenia môžu trvať mesiace

Spoločnosť Arcus, ktorá v marci odložila rozhodnutie o vyplatení dividend, neskôr oznámila, že ich vyplatí, keďže cena jej akcií stúpla o 50 %. Reštaurácie a bary v Nórsku sa už síce postupne otvárajú, ale s menším počtom zákazníkov. A vláda upozornila, že cestovné obmedzenia môžu trvať mesiace.

 

Koncom mája Nórsko schválilo obnovenie cestovania do susedného Dánska od 15. júna, ale ponechalo v platnosti karantény pri cestách do ostatných štátov vrátane Švédska, obľúbenej destinácie pre Nórov, ktorí sa snažia ušetriť na nákupe alkoholu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies