Kočnerovi pribudli ďalšie obvinenia, vypovedať však odmietol

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 13:46 • 2 min
Kočnerovi pribudli ďalšie obvinenia, vypovedať však odmietol

Marian Kočner odmietol na Národnej kriminálnej agentúre vypovedať. Vyšetrovatelia voči nemu vzniesli ďalšie obvinenia. Po procesných úkonoch na polícii potvrdil tieto informácie jeho právny zástupca Marek Para.

slovakia

left justify in out

Kočnera medzičasom policajti odviezli z Nitry, kde sídli expozitúra NAKA západ. Marek Para si podľa vlastných slov najskôr musí naštudovať spisový materiál, ku konkrétnostiam sa preto nechcel vyjadrovať.


Advokát Peter Filip v krátkom rozhovore pre novinárov povedal, že obvinenie troch sudkýň, ktoré zastupuje, je založené okrem informácií z aplikácie Threema na výpovedi bývalého sudcu Vladimíra S., ktorý spolupracuje s políciou. Vo všetkých troch prípadoch podáva proti vzneseniu obvinenia sťažnosť, jeho klientky sú obmedzené na osobnej slobode. Výpoveď má za sebou len jedna z nich, svoju vinu odmietla.

 

Jankovská obvinená z korupcie
Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. bola obvinená z korupčnej činnosti, konkrétne zo zločinu prijímania úplatku, za čo jej hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť až desať rokov. Potvrdil to jej obhajca Peter Erdős s tým, že Monika J. využila svoje právo, vypovedala a spáchanie skutku poprela. Proti vzneseniu obvinenia podala sťažnosť. Obhajca zatiaľ nemá informáciu o podaní návrhu zo strany prokurátora na jej vzatie do väzby.

 

img

 

"Pravdepodobne bude tento návrh podaný a ak ho prokurátor podá, v takom prípade musí zasadnúť plénum Ústavného súdu SR. Moja klientka požiadala, aby bola v takomto prípade na tomto zasadnutí prítomná a mohla sa vyjadriť k predmetnému návrhu," povedal obhajca. Krátko popoludní policajti niekdajšiu štátnu tajomníčku odviezli z expozitúry NAKA v Nitre.

 

NAKA zasahovala aj dnes
NAKA dnes v skorých ranných hodinách zasahovala na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými je 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Zadržaní čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti. "Vyšetrovací tím Hmla naďalej pokračuje v procesných úkonoch," uviedla polícia.

 

img

Medzi zadržanými je napríklad niekdajšia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J., jej sestra Andrea H. či Zuzana M. Polícia v súčasnosti vykonáva viacero procesných úkonov, podľa spravodajských webov niektorých sudcov prevážajú do Košíc, kde sídli Ústavný súd SR. Práve tento súd musí odobriť prípadne vzatie sudcov do väzby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona