Grécko ochromil 48-hodinový generálny štrajk

NETKY.SK • 19 Október 2011, 21:48 • 2 min
Grécko ochromil 48-hodinový generálny štrajk

Grécko ochromil 48-hodinový generálny štrajk

slovakia

left justify in out

img

Grécke odbory začali dnes 48-hodinový generálny štrajk, ktorý narušil verejnú dopravu a spôsobil uzavretie úradov, škôl, bánk a obchodov. Stalo sa tak na protest proti ďalším úsporným opatreniam, o ktorých má parlament tejto zadlženej krajiny hlasovať vo štvrtok.
Štrajkujú lekári štátnych nemocníc, lekárnici, učitelia, úradníci, právnici, majitelia obchodov či pracovníci lodeníc. 
Od polnoci sa zastavili aj lety lietadiel; k obnoveniu letovej premávky by však malo dôjsť na poludnie, keďže letoví dispečeri súhlasili so skrátením štrajku zo 48 na 12 hodín. Na aténskom letisku zrušili 150 domácich a medzinárodných letov.
Trajekty zostali dnes v prístavoch, autobusy, trolejbusy a metro v Aténach by však mali väčšinu dňa fungovať.
Štrajk má vyvrcholiť masovými demonštráciami pred budovou parlamentu. Zákonodarný zbor sa medzitým chystá hlasovať o najnovšom balíčku úsporným opatrení vrátane zvýšenia daní, zníženia platov a redukcie počtu pracovných miest v štátnej správe.
Grécko sa snaží znížiť obrovský štátny deficit, pričom vládnu obavy, že by mohlo zbankrotovať a spôsobiť krízu celej eurozóny. 
EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) požadujú výmenou za finančnú pomoc tvrdé škrty vo výdavkoch. 
Štrajk vyhlásili dve veľké odborárske zväzy, združujúce pracovníkov verejného i súkromného sektora.
Polícia v centre Atén pred plánovanými protestnými pochodmi zablokovala cestu vedúcu k parlamentu a uzavrela dve blízke stanice metra.
Premiér Jorgos Papandreu v utorok večer naposledy vyzval na podporu nových opatrení, pričom situáciu, ktorej Grécko čelí, prirovnal k vojne. Poslanci vládnej strany PASOK majú podľa neho povinnosť schváliť nové opatrenia. 
"Musíme vytrvať v tejto vojne ako ľudia, ako vláda, ako parlamentná skupina s cieľom dosiahnuť pre krajinu víťazstvo," povedal.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies