Nové občianske preukazy budú už len s odtlačkami prstov

NETKY.SK • 9 August 2021, 17:20 • 2 min
Nové občianske preukazy budú už len s odtlačkami prstov

BRATISLAVA - Osoby staršie ako 12 rokov by pri vybavovaní občianskych preukazov mali byť povinné nechať si nasnímať odtlačky prstov. Vyplýva to z predbežnej informácie k pripravovanej novele zákona o občianskych preukazoch, ktorú chystá rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

"Pripravovanou novelou zákona bude občan povinný podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov a uvedené bude mať aj vplyv na doterajšiu možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra SR," uvádza ministerstvo s tým, že vydanie preukazu nebude možné bez osobnej prítomnosti občana.

 

img

 

Preukazy by tiež podľa rezortu mali byť po novom vybavené čipmi s tzv. dvojitým rozhraním. Navrhované opatrenia sú podľa ministerstva dôsledkom prijatia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov.

Novela by sa podľa rezortu vnútra do medzirezortného pripomienkového konania mala dostať v septembri.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona