Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA

NETKY.SK • 10 December 2021, 12:38 • 2 min
Julian Assange je o krok bližšie k vydaniu do USA

LONDÝN - Britský odvolací súd v Londýne zrušil v piatok rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie. Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Tento verdikt však neznamená, že britské úrady bezprostredne vydajú Assangea do USA, poznamenáva AP s tým, že Assange sa voči rozhodnutiu pravdepodobne opäť odvolá. Piatkový verdikt Vrchného súdu v Londýne však podľa BBC napriek tomu predstavuje krok smerom k prípadnej extradícii. Konečné slovo vo veci bude mať britská ministerka vnútra Priti Patelová.

 

img

 

Známy austrálsky whistleblower čelí v Spojených štátoch 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády. V prípade usvedčenia mu hrozí až 175 rokov väzenia.

 

Prečítajte si tiež: Milión ľudí chce prísť na vianočnú párty pred sídlom premiéra!

 

Súd nižšej inštancie v januári tohto roka zamietol jeho vydanie pre obavy o jeho duševné zdravie, respektíve predpoklad, že v prípade extradície by mohol Assange spáchať samovražduOdvolací súd však nakoniec dospel k záveru, že ubezpečenia americkej vlády v súvislosti so zaobchádzaním s Assangeom v prípade jeho vydania sú dostatočné a riešia spomínané obavy nižšieho súdu. Assange zostáva až do ukončenia celého procesu vo väzbe.

 

img

 

Assangea zatkli v Británii v roku 2019 po tom, ako ho uznali vinným z nedodržania podmienok prepustenia na kauciu po jeho násilnom vyvlečení z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Tam sa zdržiaval 7 rokov s cieľom vyhnúť sa vydaniu do Švédska a USA.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov: „Pacient má takú šancu na záchranu, akú mu všetci dáme.“

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies