Grécko dosiahlo pokrok pri zavádzané reforiem

NETKY.SK • 11 Január 2016, 13:00 • 2 min
Grécko dosiahlo pokrok pri zavádzané reforiem

HELSINKI/PARÍŽ - Grécko dosiahlo pokrok pri zavádzaní reforiem a úsporných opatrení.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes fínsky minister financií Alexander Stubb po stretnutí s gréckym kolegom Euklidom Tsakalotosom, ktorý je na turné po európskych hlavných mestách. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Stubb skonštatoval, že ho teší pokrok, ktorý dosiahlo Grécko v otázke finančnej stability a štrukturálnych reforiem, čo signalizuje, že sa vydalo správnym smerom.

 

Aj šéf francúzskeho rezortu financií Michel Sapin, ktorý sa s ministrom Tsakalotosom stretol v nedeľu (10.1.), ocenil grécke reformy. Ich zavádzanie je pritom kľúčovou podmienkou pre začatie rokovaní o zmiernení dlhovej záťaže Grécka.

 

"Som presvedčený, že grécka vláda je odhodlaná rešpektovať všetky svoje záväzky," vyhlásil Sapin na tlačovej konferencii a dodal, že čím skôr sa začne diskusia o zmiernení dlhovej záťaže Atén, tým lepšie pre všetkých.

 

Tsakalotos zase počas návštevy v Paríži vyjadril presvedčenie, že sa Grécku podarí rýchlo uzavrieť prvú revíziu plnenia podmienok tretieho záchranného programu a otvorí si tak cestu k rokovaniam o svojom dlhu.

 

Podľa zdrojov z eurozóny európski veritelia by mali začať s kontrolou v Grécku na budúci týždeň 18. januára a chceli by ju dokončiť vo februári.

Formálna revízia, prvá od augustovej dohody o treťom záchrannom balíku pre Grécko, zahŕňa aj hodnotenie kontroverzných reforiem, ako sú zmeny v dôchodkovom systéme. Návrh týchto zmien poslali Atény do Bruselu už minulý týždeň.

 

Tsakalotos uviedol, že Grécko našlo v dôchodkovom systéme požadované úspory vo výške 1,8 miliardy eur, ale potrebuje určitú voľnosť, aby zabezpečilo, že tento rok už nebude musieť zavádzať ďalšie škrty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies