Grécko chce rokovať s veriteľmi o zmene podmienok splácania dlhu

NETKY.SK • 1 Marec 2015, 14:59 • 2 min
Grécko chce rokovať s veriteľmi o zmene podmienok splácania dlhu

ATÉNY - Grécko spochybnilo platenie 6,7 miliardy eur splatných v lete Európskej centrálnej banke (ECB). Atény chcú pre nedostatok peňazí rokovať s veriteľmi o zmenách splácania dlhu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Grécky minister financií Janis Varufakis v sobotu (28. 2.) povedal v televíznom rozhovore, že chce rokovať s ECB o splácaní dlhopisov. "Keby sme mali peniaze, zaplatili by sme," povedal Varufakis. "Vedia, že ich nemáme."
      

Medzinárodní veritelia predĺžili záchranný program pre Grécko o štyri mesiace do konca júna. Dolná komora nemeckého parlamentu Spolkový snem (Bundestag) dala predĺženiu zelenú v piatok (27. 2.). Podmienkou je, že Atény splnia všetky svoje záväzky.
      

Grécko musí v marci splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) okolo 1,6 miliardy eur a v apríli bude potrebovať na zaplatení úrokov 800 miliónov eur. V júli a auguste bude potrebovať na splatenie dlhopisov, ktoré sú v rukách ECB, a ďalšie splátky úrokov celkovo asi 7,5 miliardy eur.
      

V rozhovore pre agentúru AP uviedol Varufakis, že pre Grécko je prioritné vyrovnanie splátok pre MMF. Splácanie dlhu ECB patrí podľa neho do "inej kategórie" a Atény chcú podmienky splácania nanovo vyrokovať.
      

Atény podľa Varufakisa chcú začať s veriteľmi rokovať o zmene podmienok splácania, aby sa obrovský dlh krajiny stal udržateľným. Vláda zároveň pracuje na reformných opatreniach, ktoré musia veritelia schváliť do konca apríla.
      

"Splácanie MMF je samozrejme prioritné, nebudeme prvou krajinou, ktoré si nesplní záväzky voči fondu," povedal Varufakis pre agentúru AP. Dodal, že Atény v prípade potreby urobia aj nemožné. Avšak "splátky ECB patria do inej kategórie a budeme musieť o tom rozhodnúť spoločne s našimi partnermi".
      

ECB vždy trvala na plnom splatení dlhu a nie je jasné, či bude súhlasiť so zmenou podmienok. Atény nebudú podľa Varufakisa požadovať od ECB odloženie splácania dlhu, ale skôr uľahčenie splácania.
      

"Nemyslím si, že by ECB akceptovala posunutie splácania, ale môžeme dospieť k dohode, ktorá uľahčí tieto splátky," uviedol Varufakis. Reformy, ktoré Atény prisľúbili veriteľom, sú dôležité, ale nevyhnutné je tiež zníženie nadmerného dlhu, myslí si minister financií.
      

Do apríla sa Grécko musí s veriteľmi dohodnúť na ďalších reformách. "Zároveň a nezávisle od aprílovej dohody chceme s našimi partnermi a príslušnými inštitúciami začať diskusie o udržateľnosti dlhu a zmene podmienok splácania dlhu," vyhlásil Varufakis.
      

Aktuálne má grécky dlh hodnotu 315 miliárd eur, čo je 176 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Mnohí experti považujú dlh Atény za neudržateľný a plne nesplatiteľný.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies