Vlkom na Slovensku svitá na lepšie časy, envirorezort našiel konsenzus s chovateľmi oviec a kôz

NETKY.SK • 14 December 2020, 19:07 • 2 min
Vlkom na Slovensku svitá na lepšie časy, envirorezort našiel konsenzus s chovateľmi oviec a kôz

BRATISLAVA - Aktívna komunikácia ministerstva životného prostredia so Zväzom chovateľov oviec a kôz priniesla kompromisné návrhy, ktoré skvalitnia ochranu prírody a zároveň budú osožné pre zachovanie ovčiarstva na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Envirorezort precizuje znenie vyhlášky k zákonu o ochrane prírody a krajiny, ktorá zabezpečí celoročnú ochranu vlka dravého a zároveň neublíži hospodárskym zvieratám.

 

Envirozert zrýchli náhradu škôd spôsobené vlkom
Výsledkom rokovaní rezortu životného prostredia s chovateľmi oviec a kôz je dvojročné prechodné obdobie pri uplatňovaní špecifických preventívnych opatrení, ktoré návrh vyhlášky prináša v súvislosti so zabezpečením stáda prostredníctvom psov a ohradníkov.

 

Ministerstvo zaistí chovateľom hospodárskych zvierat zníženie byrokracie pri uplatňovaní náhrady škôd, spôsobených chráneným živočíchom.

 

img

 

V rámci tvorby spoločnej poľnohospodárskej politiky na nasledujúce obdobie 2021 až 2027 bude ministerstvo presadzovať efektívne financovanie nákladov na preventívne opatrenia pre chovateľov vrátane financovania prípravy opatrení, ako aj zvýšenú plošnú podporu pastvy v podhorských oblastiach.

„Chovateľov oviec a kôz teší ústretový prístup zástupcov ministerstva životného prostredia, ktorí potvrdil dôležitú úlohu chovu oviec a kôz pre krajinotvorbu,“ uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.

 

Prečítajte si tiež: Ján Budaj plánuje zvýšiť ochranu vlka, usmrtenie tohto divokého zvieraťa bude onedlho trestným činom

 

Zvýši sa ochrana vlka dravého
Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča ubezpečil zástupcov chovateľov oviec a kôz na Slovensku, že rezort životného prostredia podporuje extenzívnu pastvu, ktorá napomáha zachovaniu biologickej rozmanitosti a udržiavaniu kultúrnej krajiny.

 

img

 

„Verím, že dohodnuté opatrenia prispejú k spoločenskej akceptácii celoročnej ochrany vlka, ktorý je rovnocenným prvkom k podpore výrazne ohrozenej biodiverzity, ako aj k vyváženému vzťahu medzi chovateľmi oviec a kôz k ochrane prírody,“ dodal Kiča.

Mohlo by vás zaujímať: Mičovský kontruje Budajovi, nesúhlasí s jeho plánom o zákaze odstrelu vlkov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona