Slovensko je na konci rebríčka krajín z hľadiska dostupnosti plynu pre obyvateľstvo

NETKY.SK • 9 Jún 2020, 13:09 • 2 min
Slovensko je na konci rebríčka krajín z hľadiska dostupnosti plynu pre obyvateľstvo

MOSKVA - Ruská agentúra RIA Rating vykonala štúdiu a zostavila rebríček krajín, ktorých obyvatelia si môžu za priemernú mzdu kúpiť najviac zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Slovensko je na konci rebríčka

Slovensko obsadilo 27. miesto v rebríčku. Tisíc metrov kubických plynu u nás stojí 543, 6 dolárov. V porovnaní s minulým rokom vzrástla cena plynu o 4,7% (v eurách).

Z tejto štúdie vyplýva, že za priemernú mzdu na Slovensku je možné kúpiť 1, 67 tisíc metrov kubických plynu.

 

img

 

Susedia majú plyn dostupnejší

Česká republika obsadila v rebríčku 28. miesto. Cena zemného plynu u susedov je vyššia, a to 625,2 dolárov za tisíc metrov kubických. Vo viacerých susedných krajinách je plyn prístupnejší pre obyvateľstvo. Napríklad Rakúsko sa umiestnilo na 8. mieste v rebríčku. Obyvatelia krajiny si môžu kúpiť za priemernú mzdu 3,86 tisíc metrov kubických plynu. Hoci cena je vyššia ako na Slovensku, a to 762,3 dolárov.

 

V Poľsku stojí plyn 499,4 dolárov, za priemernú mzdu si môžu Poliaci kúpiť 1,79 tisíc metrov kubických. Najlacnejší plyn medzi krajinami V4 je v Maďarsku. V krajine tisíc metrov kubických toho paliva stojí 356,6 dolárov. Maďarsko sa umiestnilo na 17. mieste v rebríčku dostupnosti plynu pre obyvateľstvo.

 

img

 

Plyn je najlacnejší v Kazachstane

Najväčší objem zemného plynu za priemernú mzdu je možné kúpiť v Kazachstane, Luxembursku a Rusku. V Kazachstane stojí tisíc kubických metrov plynu 44,7 dolárov, v Rusku 87,9 dolárov.

 

img

 

Luxembursko sa stalo lídrom v rebríčku v dôsledku vysokej úrovne priemerných miezd, náklady na tisíc kubických metrov plynu v krajine sú 467 dolárov. Posledné riadky v rebríčku obsadili Moldavsko, Bulharsko a Srbsko. V týchto krajinách je možné za priemernú mzdu kúpiť menej ako 1,3 tisíc metrov kubických plynu.

 

https://ria.ru/20200608/1572441979.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies