Grécki poľnohospodári blokujú cesty v rámci štrajku proti dôchodkovej reforme

NETKY.SK • 30 Január 2016, 14:10 • 2 min
Grécki poľnohospodári blokujú cesty v rámci štrajku proti dôchodkovej reforme

ATÉNY - Grécki poľnohospodári pokračujú dnes v blokádach mnohých dôležitých ciest v rámci štrajku proti zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré presadzuje ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa.

slovakia

left justify in out

Naďalej štrajkujú aj grécki námorníci a väčšina tamojších ostrovov je tak odrezaná od pevniny, informuje agentúra DPA.

 

Poľnohospodári v Grécku začali protestovať blokádami ešte v stredu, na čo vstúpili do štrajku okrem námorníkov aj novinári či právnici. Odbory plánovali tieto akcie ukončiť v piatok, podľa neskorších vyjadrení však potrvajú až do nedele.

 

Obnovenie premávky trajektov, ktoré sa očakáva v nedeľu ráno, je dôležité predovšetkým pre ostrovy, kde sa denne vyloďujú migranti smerujúci do Európy z Turecka. Podľa údajov polície, ktoré priniesli grécke médiá, sa v dôsledku štrajku nahromadilo na ostrove Lesbos už viac ako 7000 migrantov.

 

Navrhovaná dôchodková reforma v Grécku naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies