Grécke banky nebudú mať čoskoro zábezpeku na financovanie od ECB

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 12:20 • 2 min
Grécke banky nebudú mať čoskoro zábezpeku na financovanie od ECB

PARÍŽ - Gréckym bankám sa môže čoskoro minúť zábezpeka, čím stratia prístup k financovaniu od Európskej centrálnej banky (ECB). Preto musia Atény urýchlene dosiahnuť dohodu s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), uviedol guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"V istom momente grécke banky už zrejme nebudú môcť predložiť dostatočný kolaterál a stratia prístup k refinancovaniu dokonca aj prostredníctvom núdzovej likvidity," uviedol Noyer pre francúzsky denník Le Figaro. Preto je potrebné, aby sa Grécko urýchlene dohodlo s medzinárodnými veriteľmi, čo by obnovilo dôveru.

 

Noyer priznal, že prípadný odchod Atén z menovej únie by bol "traumou pre eurozónu", ktorej negatívne dôsledky by pocítila aj globálna ekonomika. Najhorší dosah by to však podľa neho malo na samotné Grécko, ktoré by sa dostalo do hlbokej hospodárskej krízy, pričom by nič neurobilo pre riešenie svojich fundamentálnych problémov rastu a nezamestnanosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies